måndag 2 mars 2009

Problem med (in)avel?

På senaste mötet i biodlareföreningen var temat avel. Lite grann kom vi in på debatten kring biavelns nytta, som har varit på tapeten på sistone. Alltför hög grad av kontrollerad avel gör att den genetiska bredden minskar och att sårbarheten ökar. Med ett mindre genetiskt material att arbeta med riskerar man att få mindre motståndskraft mot sjukdomar, särskilt eftersom bina lever i en (onaturlig) värld där biodlaren gör vad den kan. I USA härstammar den största delen av de odlade bina från 800 drottningar! En teori är att de stora biförlusterna där beror på den begränsade genetiska variationen.

Inger Lindberg, som var inbjuden att snacka om avel, menade att om vi enbart har friparning (parning som inte sker på en avskild avelsstation med bin med känd stamtavla) riskerar vi att komma tillbaka till situationen för 20 år sedan, med elaka bin. Så det behövs nånting mittemellan, med friparning av bruksdrottningar och så får man skaffa en stationsparad om samhällena skulle bli sämre.

Aja, det är så mycket teoretiskt kring biodlingen så här på vintern. En massa möten, läsning – och såklart en otålig väntan på våren! Igår var jag och Filip ute i verkligheten vid kuporna och kollade aktiviteten. Några bin låg döda på flusterskyddet. Det går åt en del bin på en vinter...

Dött bi vid fluster

Nu hörde vi ett tydligt surrande inifrån samhällena, starkare än tidigare. Kanske låter bina mer för att de håller på att öka värmen i samhällena så att de kan börja dra upp yngel. Inne i vinterklotet är temperaturen 22-25 grader, men yngel kräver 34 grader. Det går alltså åt en massa extra energi för att ha yngel. Börjar bina för tidigt så kan de hinna svälta innan våren kommer ordentligt. Hoppas att mina bin inte är för ivriga!

5 kommentarer:

Esbe sa...

Hoppas att det går bra för dina bin :)


Tanken slog mig just att det vore kul med en liten direktsänd webkamera från en bikupa. Men det är väl något som bör installeras sommartid i såna fall.. Skulle nån av dina kupor ställa upp på det? :)

Andreas sa...

Mmm... Det har funnits tankar på att sätta en webbkamera vid nåt av flustren. Det skulle nog vara svårt att få bra bilder om kameran satt inne i kupan, annars skulle det vara intressant. Fast nu dyker det upp idéer om infraröd belysning och annat. Vi får se vad det kan bli!

Esbe sa...

Kul! *håller tummar o tår*

daniel sa...

Hej!
Blev det någon webkamera i kupan eller vid flustret?

Andreas sa...

Nej, tyvärr är det ett projekt som aldrig kom igång. Kolla på http://m.ustream.tv/exploreGermanHoneybeelandingzone istället!