onsdag 4 juli 2012

Dålig kraft i bigården

Häromveckan sålde jag fyra avläggare. Jag hade sju beställda, men när jag skulle göra ytterligare avläggare i förra veckan så hade mina samhällen så liten bistyrka att jag inte ville ta så mycket bin från dem... Jag hann ändå göra två avläggare innan jag bestämde mig för att det var vansinne. En av dessa slog jag ihop med ett av modersamhällena och den andra behåller jag själv, eftersom jag annars skulle ha färre samhällen i bigården än i höstas pga tidigare strulet med döda drottningar.

Jag kommer i alla fall kunna sälja ett par drottningar till de som blev utan avläggare.

Nu har jag tagit två skördar av honung, i mitten och i slutet av juni. Tidigare har jag tagit första skörden i slutet av juni. Fördelen med att nu ha slunga intill bigården är att det är lätt att ta flera småskördar, till skillnad från att åka och låna föreningens slunga. Tyvärr har jag inte varit med om så lite honung i kuporna så här dags på säsongen tidigare år, så de här två skördarna är tillsammans mindre än en av mina tidigare högsommarskördar. Synd att det varit så svalt t ex under en stor del av klöverns blomningstid. Klövern ger ju inte nektar förrän temperaturen är över 20 grader... Bara att hoppas att de varmare dagar vi haft nu fortsätter. Nu när jag ska få ledigt från jobbet också!

2 kommentarer:

Jacob sa...

Tjena! Vill tacka för en bra blogg. Jag läser den med nöje! Det är kul att följa din utveckling och jag känner verkligen igen mig, jag är inne på mitt andra år som biodlare. Nu till min fråga: Hur stora är dina avläggare när du säljer dem? Jag har gjort några tidiga avläggare från endast 1 ram och funderar att göra samma sak nästa år eftersom det fungerat bra så här långt. Kan man sälja så små avläggare tror du?

Andreas sa...

Kul att du uppskattar bloggen!

Jag gör avläggare med tre täckta yngelramar, två foderramar, en pollenram, två tomramar och två mellanväggar. Bina på ramarna följer med och så borstar jag ner ytterligare bin, samt sätter till drottning. Avläggarna gör jag i andra halvan av juni för försäljning en vecka senare.

Jag har inte gjort så små avläggare som du gjort, men så länge det är tidiga avläggare, och köpare och säljare är överens om vad som säljs så kan det ju vara OK.