onsdag 26 juni 2013

Allt på en gång

I helgen skulle allt möjligt ske: skattning, slungning, tappning, avläggarbildning och drottningodling.

Inför honungsskörden tog jag in beställningar på nyslungad honung för att veta hur mycket jag skulle spara utan att ympas för kristallisering. Det slutade med bokningar på 25 kg! Skulle jag få ihop så mycket? Som tur var kunde jag få ut 30 kg skördemogen honung, så jag kristalliserade inget, utan allt får säljas som nyslungat.

Sedan var det dags att göra avläggare. Fyra stycken hade jag tänkt mig, pga begränsningar i form av antal bottnar och tak, men det visade sig att det inte fanns fler parade drottningar klara heller. En av avläggarna började som så kallad snabbkokare (pollen- och foderramar, och bin från yngelramar) som börjar mata upp nya drottningar. Förra gången jag skulle dra upp drottningar undvek jag att odla efter en drottning i ett samhälle där jag var tveksam på temperamentet. Sedan tyckte jag att de nog faktiskt var snälla, så denna gång odlade jag efter henne. Tyvärr visade det samhället upp sig från en helt annan sida dagen efter, de var helt galet arga när jag öppnade yngelrummet! Jag får göra mig av med de nu påbörjade drottningcellerna och börja om, och snarast byta drottning i sura samhället...

När vi kom hem från en resa var jag tyvärr inte helt alert. Jag missade att jag behövde sätta burar över drottningceller i odlingen, så drottningarna började krypa ut och förmodligen kriga och ha ihjäl varandra innan jag vaknade med ett ryck på midsommardagensmorgonen och hann rädda tre av tolv drottningceller med burar. Nu kommer jag ha brist på drottningar alternativt få vänta på att jag hinner dra upp nya.

Inga kommentarer: