torsdag 18 juli 2013

Överskott på drottningar

När jag skulle kolla hur många drottningar som dragits upp på senaste odlingslisten i drottningodlingen, så började jag kolla från cell till cell. Av fjorton täckta celler blev det en, två, tre,..., tretton, fjorton kläckta drottningar! Varför går drottningodlingen som bäst när jag inte har behov av den?! Alla utom en parningskupa kom därmed till användning. Vilken massproduktion...

De flesta av drottningarna gick in i sina celler för att käka när jag ville åt dem. På bilden nedan försökte jag få ut en av dem, men jag gav upp och satte in hela cellerna i parningskupan i stället.

 

Jag hade lagt ut en annons för drottningar, där jag även sagt att jag sålde oparade drottningar. Tyvärr så hörde en köpare av just oparade drottningar av sig när jag redan satt dem i parningskupa... Jag kunde ju sagt nej, men jag ville ta chansen att få avsättning för drottningarna så jag jagade rätt på drottningarna i ett par parningskupor innan utplacering och skickade iväg. Det här var min första drottningförsäljning som gått per post.

I morse gjorde vi en utflykt till norra Munsö för att placera ut parningskuporna i det renparningsområde för carnica-bin som finns där. Bengt Haglund tog emot och hjälpte till med placeringen av kuporna. Tydligen är det ett försöksår för området i år. Eftersom jag lyckats dra upp fler drottningar än jag behöver i egna kupor och avläggare, så behöver jag få dem sålda. Därför tänkte jag att mina drottningar blir mer lättsålda om de parat sig i renparningsområdet. Tydligen är det bara Bengt som har bisamhällen på den delen av ön. Tack vare omgivande vatten så kommer inte andra drönare flygande och orsakar blandras.

Bengt visade också sin anläggning och hemmabigård. Kul att se hur andra biodlare gör i sin odling!

Inga kommentarer: