söndag 17 maj 2015

Utökning

Nu har jag gett mina bisamhällen mer plats. I och för sig så fick de sin andra låda i samband med bottenstädningen i april. Den gången fick de nya ramar i en låda under den övervintrade lådan utan någon mer koll på bina i kupan än genom täckplasten. Utökningen i helgen gjorde jag efter årets första genomgång av läget i kuporna.

Det är lite olika fart på samhällena. Samma samhälle som vid invintringen var kraftigast har bäst fart nu. Det gav jag två nya lådor. Kommande veckan har fint väder i prognosen, så då kan det bli kraftig utveckling. Fyra av de övriga samhällena fick en ny låda, de flesta ovanför spärrgaller. Två samhällen var lite klenare och får nöja sig med att ha två lådor så länge, och i ena fallet stöttar jag med foderdeg.

Alla samhällen verkar i alla fall fungera och ha äggläggande drottning. Härligt! Fast jag har aldrig haft så här många samhällen (sju) från start en säsong, hur ska det här sluta?!

Idag berättar DN om hur en bisvärm fattar beslut om ny boplats och om vad ett nytt bo ska uppfylla för krav. Intressant!

2 kommentarer:

Jacob sa...

Hej, tänkte fråga dig hur du går tillväga när du säljer samhällen. Säljer du dem med låda, tak och botten? Eller får man flytta över till egen låda på plats? Behöver sälja avläggare detta år eftersom bigården har vuxit sig lite för stor 😀

Andreas sa...

Hej! Köper man av mig lyfter man över ramar till egen kupa. Vissa säljer inkl kupa. Visst är det lätt hänt att bigården växer sig för stor. :) Lycka till!