söndag 27 april 2008

Bibänksbygge

Jag har beställt två avläggare (små avknoppade bisamhällen) som blir klara i juni, lite på impuls, men nu finns egentligen ingen återvändo. Bin ska det bli!

I veckan fick jag en artikel från ett tidigare nummer av Bitidningen där det beskrevs hur man enkelt kan göra en bibänk för två kupor. Just vad jag behöver! Eftersom jag vill komma igång med bina nu på en gång så blev det här nåt praktiskt att omsätta energin i. Snabb, enkel och billig skulle bänken vara att bygga. Men för mig med begränsad snickerivana var det inte ett snabbt projekt. Inte var det riktigt så billigt som artikeln sa heller, vi får skylla det på inflationen.

Det skulle vara tryckimpregnerat virke till bänken, men när jag såg den giftspäckade trallen bara kunde jag inte förmå mig att köpa den. Att min bibänk skulle stå där och läcka, som en miljövidrig gifttunna, stämde inte riktigt in i min biidyll... Vanliga plank att olja in fick det bli!

Jag snickrar i bild tagen av Filip

4-5 timmar har det hittills blivit lagda på bänken, som skulle ta en timme att knåpa ihop. Som sagt är jag inte så van vid såna här byggen... För noggrann har jag varit också, har jag fått höra, och så kan det kanske vara, men det känns som att jag behöver bevisa att jag inte är helt praktiskt förlamad. Det har gått bra, bara att en planka har slagit sig, så bänken har inte alla ben i marken på en gång. Men det rätar ut sig med kuporna på plats. Nu ska jag skruva isär den igen och limma ihop. Och sen är det bara att börja med inoljningen!

Färdig, fast limning och oljning återstår...

2 kommentarer:

Anonym sa...

I kväll har vi provat din honung.Mycket slät och fin honung i din miniburk.Klart att den blev godkänd !!

Andreas sa...

Vad kul! Undrar om det finns SBR-etiketter små nog för mina burkar! :)