måndag 8 september 2008

Invintring klar

Igår hade samhällena dragit ner allt foder, bortsett från det som de placerat i ytterligare vildbyggen. Så biforhinkarna plockade jag bort och lådorna de stod i.

Över vintern låter jag varje samhälle hålla till i en låda fylld med ramar (nuvarande yngelrummet) med en tomlåda undertill, enligt tips från Lotta. Så nu behövde en tomlåda sättas under yngelrummet. När jag ändå skulle rangera lådor tänkte jag att jag skulle byta ut den låda som bina gnagt sönder för att laga den i vinter. Yngelrummet i lådan skulle alltså flyttas, ram för ram, över till en ny låda. Trixigt! Det är så trångt med bin i kupan så här när temperaturen går ner, särskilt en så här molnig dag. Egentligen är det ju bra med mycket bin, sannolikheten att de håller värmen i vinter ökar ju, men fler bin gör ju att det är svårare att hantera ramarna. Som tur har jag fått en kaktång, ett redskap att lyfta ramar med, som Turid på biodlarföreningen hade över. Den gjorde arbetet betydligt enklare.

Fullt i kupan

Efter ett par ramar märkte jag att lådan jag flyttade över dem till inte hade en list som den borde haft... Så jag fick böka över dem i en annan låda. Att sedan lyfta hela lådan full med ramar är skitjobbigt. Bara fodret i lådan väger ju över 20 kilo!

Den stora mängden bin gjorde arbetet svårt på ett annat sätt. När det kryllar av bin överallt, hur ska jag kunna sätta en låda på en annan låda utan att mosa bin? Det blir alltid en del svinn, men nu var det extra mycket. Inte bra! Jag äter mest vegetarisk mat, bland annat för att jag inte skulle palla med att slakta, och här står man och dräper en massa bin... I och för sig ofrivilligt. Filip retar mig för att jag valt att ha bin, som kläms ihjäl i hundratal under en säsong när det skulle räcka att döda avkomman från en ko. Hmm...

Platt bi

Hur som helst får bina lugn och ro nu till behandlingen mot varroakvalstren jag gör i oktober. De senaste veckorna har de haft rätt mycket besök inne i kupan, och just honungsskörd och invintring verkar vara de mest arbetsintensiva för biodlaren. Så nu hoppas jag kunna ta det lugnt själv också, bara sitta vid flustret och ha det bra!

Inga kommentarer: