onsdag 31 december 2008

Årskrönika – min biodling 2008

Nu är mitt första år som biodlare över. Kalenderår, ska väl tilläggas. Man brukar säga att biåret börjar på hösten, när man lägger grunden för kommande sommar. Hur som helst, även om mitt intag av biteori började 2007 var det under 2008 som jag praktiskt började hantera bin och dessutom startade min egen biodling med de två bisamhällen jag har nu.

Jag tittade häromdagen igenom mina bilder och små filmsnuttar från sommarens bikupebesök. Å, vad jag längtar till att bina börjar flyga igen med sitt mysiga surrande! Trevligt att bli påmind om vad jag varit med om som biodlare. Här är några smakprov på tidigare opublicerade bilder!

Filip förbereder ramar inför säsongen

Under våren förberedde jag mig genom att sätta ihop ramar, måla kupor och annat (tillsammans med Filip på bilden). Biodlarkursen avslutades med praktiska moment, då jag hanterade bin för första gången. Juni kändes lång i väntan på mina bisamhällen. Men så kunde jag till slut ta med dem till min bigård på svägerskans tomt.

Bisamhällena hämtas

Blivande biodlare?

Bina har arbetat flitigt, ivrigt påhejade av mig, även om jag sett till att inte störa arbetet inne i kupan mer än varannan vecka (eller lite oftare) under sommaren. I augusti kunde jag skörda mina fem kilo honung! Det är ju små samhällen så här första året, så mer var kanske inte att vänta. Utfodringen var bökigare och tog längre tid än jag trott. Nu är det bara att hoppas att de klarar vintern, mina älsklingar.

Yngelram

Bi på flustret

Kommande året då, vad har jag att vänta mig och vad har jag för planer? Andra året som biodlare, när man fått fart på sina samhällen, står man inför andra utmaningar än första. Jag kommer behöva försöka hindra bina från att svärma, göra avläggare, jag ska sätta in ytterligare bekämpning av varroakvalstret och så klart skörda mycket mer honung än i år! Jag har hört om biodlare som fått skördar alltifrån några enstaka till 120 kilo honung per samhälle. Sverigesnittet brukar ligga kring 30 kilo. Det är ju en hel del bara det.

Kontroll i kuporna

När jag gör avläggare kommer de behöva drottningar, som man kan ordna fram på olika vis. Om man från start vill ha en färdig drottning i avläggaren kan man antingen själv odla fram den, eller så köper man och får en drottning med posten (det är sant!). Jag tänker gå en fortsättningskurs i biodling med början i februari och då ingår drottningodling. Sedan får vi se om det är nåt jag vill och har tid till. Drottningodling görs efter ett schema som innebär att man blir rätt låst.

Avtäckning

I och för sig ska ju samhällena klara vintern på ett bra sätt, innan jag ger mig på ovanstående sysslor. Jag velar om jag ska köpa fler samhällen till våren, men också om jag ska spara de avläggare jag kommer att göra. Fördelen med att ha kvar avläggarna över vintern är att jag blir mer redo för eventuella vinterförluster och att jag enkelt kan utöka biodlingen. Annars är det bara att sälja efter vintern.

Honungstappning

Aja, så resonerar jag just nu, men att snacka om utökning kanske är lite tidigt när jag inte ens vet hur det är att ta hand om en normalskörd av honung... Rätt vad det är står jag där med ett ton honung!

Jag vid bikuporna

Inga kommentarer: