söndag 28 februari 2010

Flygväder?!

Idag var Filip och jag för att titta till kuporna. Det var nästan vår i luften med uppåt fyra plusgrader och smältande snö. Först var vi till samhällena i Bromma. Där såg det till min förvåning ut som om bina rensningsflugit. Snön framför kuporna var gul/brun-prickig av bajs. Tydligen tyckte bina att det var tillräckligt varmt för att flyga ut på toaletten. Man kan förstå att de inte är så kräsna med vädret när de hållit sig i några månader...

Bajs i snön

Tyvärr var det rätt många bin som inte klarade sig tillbaka till kupan, utan låg här och var i snön och på flusterbrädorna. De blev väl så nedkylda att de segnade ner och dog. När vi var där så fanns det flera bin i luften. Det var trevligt att se levande bin, men de var riktigt vajiga och for lätt i backen. Det kanske är för att de inte har vanan inne efter vintervilan eller så är det så kallt att de har svårt att manövrera. Så snart de landat i snön så var det svårt för dem att lyfta igen. Här är en film i slow-motion:

Kuporna i Bromma med olika flusterskydd

Två av kuporna i Bromma har de mer stabila flusterskydd som jag byggde förra året. Där kan inte snö sätta igen flustren. På den tredje kupan skrapade jag bort snö och döda bin. Det surrade irriterat inifrån kupan... Inte så bra. När jag tog bort snö på kuptaket för att undvika droppande smältvatten råkade jag lyfta hela lådan med bin aningens. Stackars dem, som har mig som stör! Hoppas jag gjorde nån nytta också.

Under varje kupa hade något djur bonat med mossa ovanpå snön. Undrar vilket. Det är inget vidare om bina störs för att det byggs bo under. Hoppas att gästen håller sig lugn och inte rumsterar.

I Hässelby hade bina inte varit ute och rensningsflugit. Är det ett annat mikroklimat där eller har de det mörkare? I och för sig var det ju egentligen för kallt så att många bin stupade i Bromma, så Hässelby-bina var kanske bara klokare, helt enkelt.

Kuporna i Hässelby har en annan typ av botten än de i Bromma, så döda bin som faller ner kan lättare täppa till nätet undertill och därmed hindra ventilationen. Därför försökte jag se underifrån för att avgöra hur igensatt nätet var. Först fick jag krafsa bort snö vid sidan av kuporna, men sedan var det ändå svårt att se något. Det var helt enkelt för mörkt, eller så var nätet helt enkelt igensatt. Men men. Vad ska jag göra åt det nu? Inget egentligen, för det är för tidigt att störa bina så pass mycket som att rengöra kupbotten. Men för att förbättra ventilationen något så tog jag bort is och döda bin från flustret. På den ena kupan var flustret nästintill igensatt.

I alla mina kupor hördes surr. Hoppfullt, även om det är en kritisk tid fram till dess att värmen och första blommorna kommer. Längtar!

Kontroll av kupans ventilation

2 kommentarer:

Pentti sa...

Hej Andreas!
Som ny biodlare sedan tre år tillbaka så har jag glatt följt din biodling och dina intressanta och välskrivna inlägg under de två senaste åren. Det är kul och mycket värdefullt att du delar av dina erfarenheter och upptäckter till oss andra biodlare! Det är intressant att jämföra dina iakttagelser med mina egna. Tack Andreas för en snygg och informativ hemsida!
Mvh:
Pentti Mäkilä,
propam48@hotmail.com

Andreas sa...

Mycket trevligt att höra! :D