tisdag 23 februari 2010

Prishöjning och trådspänning

Förra helgen var jag på Stockholms biodlaredistrikts årsmöte som ett av ombuden för lokalföreningen. Förutom själva årsmötet så var riksförbundets (SBR:s) ordförande Jonny Ulvtorp på plats för att presentera sig och berätta om aktiviteter det senaste året. Han berättade även om att Svensk Honungsförädling, som SBR är delägare i, kommer att höja sina priser till honungsleverantörerna. Honungsförädlingen kommer dessutom att erbjuda ett "producentpaket", ett slags lån för finansiering av inköp av nya kupor, minst fem stycken. Lånet betalas tillbaka genom leverans av 100 kilo honung per kupa över en treårsperiod till ett lägre pris än vanligt, men ändå inte mer än att det var mycket fördelaktigt för biodlaren! Åtminstone om man ändå tänker leverera till Honungsförädlingen. För min egen del är det inte intressant; jag behöver inte fem ytterligare kupor. Dessutom har jag i dagsläget hellre hand om hela kedjan från bi till burk. Det är ju häftigt att ha sin egen honung!

I slutet av förra året lämnade jag in ramar med gammalt mörkt vax för ursmältning och rengöring. Nu har jag fått tillbaka dem. Eftersom trådarna blivit slappa, använde jag min nyinförskaffade trådspännare. Genom att göra tråden vågig så spänns trådarna. Tack vare det kan samma trådar användas flera gånger. Skönt, för att tråda ramar är inte direkt min favoritsyssla... Det händer alltför många gånger att tråden går av och man får börja om.

Trådspänning av ram

2 kommentarer:

Åse sa...

Kul att läsa din blogg - trevligt skrivet, fina bilder. Fick en svärm italienare i somras och är helt fascinerad av de små rackarna. Eftersom vi bor i samma trakter(jag bor i Bromma) blir din blogg extra intressant.En eloge till uppryckningen av hemsidan också! Är med i SSB, men har ännu inte masat mig iväg på något möte.

Hälsn Åse

Andreas sa...

Jaså, italienska bin... Det finns visst alla möjliga raser i trakten! Trevligt att höra ifrån en närbelägen kollega!