söndag 28 mars 2010

Kurs och bajsregn

Igår var jag på kurs för att bli "godkänd biodlare". Den hölls av bisjukdomskonsulent Preben Kristiansen på Vadsbro föreningsgård söder om Flen. Som godkänd biodlare får man större befogenheter att flytta bisamhällen och redskap mellan sina egna bigårdar. Då kan det räcka med att bitillsynsman inspekterar samhällena en gång i början på säsongen för att biodlaren ska kunna flytta samhällen själv efter egen inspektion.

Kursen motsvarar den som bitillsynsmän går och handlade främst om amerikansk yngelröta. Sjukdomen löser upp larverna till en smet som sedan stelnar till en skorpa. Upptäcks symtom av sjukdomen hos ett bisamhälle måste man kontakta bitillsynsman för destruktion av samhället för att undvika smittspridning. Det är viktigt med hygienen, med tanke på smittorisk.

Kurs Godkänd biodlare

Hela veckan har jag bevakat väderprognoserna och har sett att det skulle bli varmt på fredagen. När fredagen väl kom med sin värme kunde jag inte göra annat än att lämna jobbet tidigt för att bege mig till någon av mina bigårdar. När jag var hos bina i Bromma flög ett par samhällen och bajsade. Det tredje höll sig inne och satt fortfarande i klot. Undrar varför det skiljde sig så. Det finns i och för sig olikheter mellan detta och de andra två. Samhället som satt i klot är mindre och har tio ramar, medan de andra har tjugo. Flusterskydden skiljer sig också. Men kan det verkligen spela roll?

När Filip och jag gick runt vid kuporna så droppade det bajs från himlen, ju närmre kuporna desto mer. Det var alldeles gult i snön runt kuporna och tiotals meter bort fanns också fläckar. Snart hade man fläckar på kläder och i nacken också... Men härligt att få se så många bin i farten! Jag gluttade in i kuporna också, en snabbis. Lite udda med all snö runtom...

Bajs i nacken

Bajs i snön

Inga kommentarer: