lördag 19 juni 2010

Bigården sväller

Mina två samhällen i Hässelby har ju haft en explosionsartad utveckling, som ledde till svärmen från det ena av dem. Det andra har fortsatt göra drottningceller för att kunna svärma. I onsdags tog jag i ordentligt och tog bort tre av fem lådor från det ena samhället och två av fem lådor från det andra. Jag ersatte med mellanväggar. Det var säkert 50 kilo honung som togs från samhällena...

Lådorna tog jag från Hässelby till Bromma. Där använde jag ett par av dem till avläggarbildning och resten (med honung) satte jag på den avläggare som tidigare dragit upp drottningarna. Ett av samhällena i Bromma fick också ställa upp och lämna ramar till avläggarna. Nu är det gott om samhällen i bigården...

Bigården växer

Med från Hässelby tog jag också drottningar från parningskupor för att sätta till avläggarna. En av de fyra drottningar jag hade behövt hade inte krupit ut ur sin cell, utan var död. En av de avläggare som jag behövde fick jag därför vänta med till idag då jag tog en drottning från parningskupa i Bromma.

Färdig drottning tas ur parningskupa

Igår åkte jag med ett par parningskupor med drottningar till Lovö inför vidare flytt till Västra Högholmen för renparning med fina carnicadrönare. Egentligen skulle det varit fyra drottningar som skulle parats där, men en hade inte krupit ut och den andra saknades... Jag har insett att jag borde tillsätta utkrupna drottningar till parningskuporna och inte mogna drottningceller. Då vet man att det inte blir "missfall" i parningskupan. Nu blir det i alla fall en bra vecka för parning, enligt väderprognosen, med soligt väder!

Parningskupa i träd

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!, lustigt sammanträffande att jag såg dig därute på Lovö. Du verkar ha blivit rejält torsk på biodlandet, i positiv mening. Jag köpte min första kupa idag och får avläggaren i veckan. Ska bli kul att se varthän det barkar. Lycka till med dina projekt!

/Mats (som stod och snackdade med Hasse)