torsdag 7 juni 2012

Drottningodling i full gång

När min morbror ringde och undrade när avläggarna, som han ska köpa, blir klara så insåg jag att det kanske var dags att börja med drottningodlingen. Samma kväll gav jag mig ut i bigården för att göra ett drottningodlingssamhälle, typ en avläggare utan öppet yngel och med en odlingslist med omlarvade larver.

Dagen efter hade bina börjat mata upp 18 av 20 larver till att bli drottningar, ett bra resultat för att vara jag. Men när cellerna täckts och jag skulle skydda dem med burar fanns bara 9 celler kvar. Som vanligt fick jag larva om en omgång till. Där väntar nu ytterligare 8 celler på kläckning. Första omgången är utplacerade i parningskupor.

Jag brukar vilja tillsätta drottningar till parningskuporna när de är kläckta istället för som kläckfärdiga celler, pga dåligt utbyte första gången jag odlade drottningar och tillsatta som celler. Pga en resa blev jag tvungen att göra så ändå för första omgången. Blir spännande att se hur det gått. Jag såg i alla fall en drottning som begav sig ut att flyga igår!

Tyvärr har jag nu bara tre fullt fungerande samhällen. Ett icke fungerande är det hopslagna samhället som ännu inte verkar ha en äggläggande drottning. Jag har tillsatt en drottningcell, så vi får se hur det går. Det andra är ett samhälle som började dra upp en ny drottning för att svärma, så då gjorde jag enligt ett tips jag hittade på nätet, som innebar att en låda med mellanväggar sattes som enda låda under spärrgallret och drottningen placerades i denna. När jag kollade senast hittade jag ingen drottning och ingen mellanvägg hade byggts ut... Nu hoppas jag att en täckt drottningcell i samhället ger resultat. Totalt kommer jag vilja ha fyra drottningar till egna samhällen och 8-9 drottningar till avläggare, så jag hoppas att utbytet i drottningodlingen blir tillräckligt. Jag ska nog köpa någon drottning utifrån också för att få in nya gener.

Inga kommentarer: