lördag 16 juni 2012

Från kupa till burk på en förmiddag

Idag bestämde jag mig att ta ut en skörd att burka som nyslungad honung. Regnet hängde i luften, men jag skulle på kalas, så det kunde vara kul att få med sig en burk.

Det blev några enstaka ramar som jag skattade från några av kuporna. Igår kollade jag vattenhalten med refraktometern i några ramar för att få en känsla för vilka som var OK att ta.

Förra helgen förberedde jag slungan och städade biboden, så det bara skulle vara att sätta igång när det väl var dags att slunga. Eftersom det inte var så stor del av honungen som var täckt med vax så brydde jag mig inte om att diska avtäckningsbordet, utan höll ramarna direkt i handen och avtäckte vaxet direkt ner i hinken jag samlar vax i.

När väl allt var slungat gällde det att få ut så mycket som möjligt ur slungan. Det är sånt sug efter honung, särskilt bland Filips kolleger. Varje extra burk skulle tacksamt tas emot!

En av ramarna var helt kristalliserad, gissningsvis en foderram från i höstas. Jag trodde jag sorterat ut alla såna överblivna ramar att användas i avläggare, men här hade jag gjort en miss. Ramen får sparas till nästa omgång avläggare.

I år har jag skaffat en ny finsil för att få honungen ännu bättre. Tyvärr fick jag fel silställ till, så jag använde istället saftsilens ställ.

På bilden nedan kan man se start och mål för honungen idag, eftersom kuporna syns i bakgrunden när jag tappar honungen på burk!

Honungen blev mycket uppskattad på kalaset. Denna skördeomgång är den minsta hittills, men det är ju fördelen med att ha egen slunga hemma, att enkelt kunna slunga mindre satser. 13 kilo nyslungat blev det.

1 kommentar:

TapetserarEva sa...

Mmm, jag hoppas kunna skatta min första honung för i år nästa vecka.
Jag har bara 1 kupa så det blir nog inte så mycket första omgången heller. Önskar dig en fortsatt fin honungsäsong.//Eva