söndag 27 januari 2013

5 år till break-even

Uppföljningen av 2012 fortsätter. Nu har jag insett att jag mot slutet av året nådde break-even för min biodling sett från starten 2008. När jag kollar i pappren ser jag att jag lagt ut nära 62000 kronor under de här fem åren. Det är ju en hel del... Men nu har alltså intäkterna hunnit ikapp! Den mesta av utrustningen har jag köpt ny, så man kan ju komma billigare undan, men några skattlådor och kuppallar har jag i alla fall snickrat och de flesta drottningar har jag odlat själv. Jag har kvar ett värde i slunga, kupor osv som jag inte behöver köpa nytt på många år, förhoppningsvis. Och så finns det ju ett värde i samhällena. Tillgångarna i utrustning och samhällen får väl ses som en belöning för de säkert 10-15 arbetsveckor som jag lagt på biodlingen under åren.

Därute surrar bina i sina kupor och håller temperaturen. Några kalla dagar på sistone har skillnaden mellan temperaturen inne i kupan och utetemperaturen varit 30 grader, så de har fått arbeta hårt. Nu när det blivit varmt (3 minusgrader) ger sig flera bin ut ur kupan, tar några vingtag, ser ljuset en sista gång, landar hårt och fryser ihjäl. Förhoppningsvis är det de svaga bina som offrar sig för samhället genom att lämna kupan istället för att dö därinne.4 kommentarer:

Unknown sa...

Väldigt trevligt att kunna se vilken temperatur det är i bikupan. Trevlig blogg också eftersom jag är nybliven biodlare.

Jacob sa...

Grattis till break even! Tack för en bra blogg, det är intressant att läsa hur det går. Det skulle vara intressant med ett inlägg om ekonomin. Intäkter och utgifter under åren. Du kanske vill hålla det för dig själv, helt ok men det skulle vara intressant.
Jag är också med i Spånga Sund bf

Jacob sa...

Blev ngt fuffens i slutet av kommentaren. Skulle stå att jag är med i samma biodlarförening som du så vi kanske ses.

Andreas sa...

OK, jag har undvikit att snacka alltför mycket om ekonomi, men finns det ett intresse kan jag köra något inlägg om det. Kul att ni uppskattar bloggen!