onsdag 12 juni 2013

Drottningar på gång

Nu har första omgången drottningar, 8 st, satts i parningskupor som just nu står i garaget inför utplacering. Igår gjorde jag en ny omlarvning för en till omgång. Vid midsommar hoppas jag kunna göra de första avläggarna.

Det är bra krut i en del av samhällena. Mycket honung på gång! Andra samhällen verkar inte lika pigga. För att undvika svärmning har jag i år inte tagit till andra åtgärder än att ge bina gott om plats, för jag har inte sett några tecken på svärmlust.

Äppelträdet på tomten har slutat blomma. Krusbären och vinbären har en massa kart. Tack bina! Nu är vitklövern i blomning. Smakens för de små liven! Jag har fått frågan om jag vet någon bra biväxt. En favorit hos bin och humlor i vår trädgård är nepeta. Den fyller rabatten framför entrén och blommar fint i flera omgångar hela sommaren och är full av surr!

3 kommentarer:

Jacob sa...

Hej,
Trevlig blogg det här! Intressant läsning men det skulle vara lärorikt att höra hur du gör när du drar upp nya drottningar. Jag har larvat och satt upp dem i överst skattlådan direkt med ganska klent resultat. Använder du snabbkokare och sedan hänger in i skattlåda?

Jacob sa...

Hallå igen! Hur sent har du gjort avläggare som övervintrat br? Har inte hunnit med mer än två avläggare i år och jag är rädd att jag är lite sent ute...

Andreas sa...

Hej Jacob!

Vad bra art du uppskattar bloggen. Tidigare har jag inte använt snabbkokare, utan gjort en avläggare utan öppet yngel som dragit upp drottningarna helt.. Igår gjorde jag däremot min första snabbkokare för att ikväll flytta drottningarna till skattlåda. Jag har inte heller alltid haft så bra utbyre i drottningodlingen...

Det är absolut möjligt att fortfarande göra avläggare. Jag gjorde igår mina första för i år. Jag minns inte när jag senast gjort avläggare, men kanske i mitten av juli.

Lycka till!