torsdag 29 maj 2008

Första bisticken

Det känns som om det var jättelänge sedan jag skrev förra inlägget, för det har hänt massor på bifronten! Förra veckan köpte jag kupmaterial, redskap och bioverall. Jag satsade på att skaffa så många lådor till kuporna att jag klarar mig även nästa år när samhällena växt till sig. Bikuporna av den här typen består av staplade lådor. Varefter samhället växer under året sätter man på en låda till, och varefter man skördar honungen tar man bort lådor.

Sedan var det dags att måla kuporna. Filip kom med förslaget att låta dem bli röda med vita knutar. Bra idé! Det var mer jobb med att måla än vad jag trott. Över huvud taget är det mer förberedelser än vad jag trott inför att bina kommer. Filip har varit rätt drivande. Kul att han är så intresserad!

Filip och jag målar kupor

Bara en strykning till...


Igår var jag på föreningsträffen i bigården och var med när föreningens kupor skulle gås igenom efter viseceller, dvs drottningceller. Ser man att en ny drottning håller på att födas upp vet man att svärmning är på gång, och det vill man inte eftersom man i så fall blir av med massa bin... I en kupa hade bina byggt flera viseceller, så det samhället delades, dvs det gjordes en avläggare. Den gamla drottningen flyttades över med en del yngel, mat och arbetsbin till en ny kupa. På så vis finns ingen drottning i det gamla samhället som kan dra iväg med en svärm. I ursprungliga samhället blev alla viseceller kvar, så det får en ny drottning. Den som kryper ut ur cellen först blir härskare, de andra dödas.

Det var premiär för min nyinköpta overall och bihandskar. Utan att jag märkte det blev jag stucken på i alla fall två ställen... Kanske berodde det på att overallens ben inte slöt tätt nere vid foten. Jag hittade två bin som traskade kring på ankeln innanför overallen, men just de verkade vara snälla för där fanns inget bistick. De stick som jag ändå fick hade inte kvar gadden i sig, så det var förmodligen bin som bara precis lyckats sticka igenom kläderna. Aja, jag ska nog använda rökpust för det gjorde vi inte när jag blev stucken. Då blir de nog snällare!

Inga kommentarer: