måndag 5 maj 2008

Närkontakt!

Jag bor i lägenhet, vilket kan vara ett aber när man vill ha bin. Det är klart man kan ställa bikupor på en allmänning eller vid koloniträdgårdar, men jag som är så orolig av mig skulle helst vilja ha dem på egen mark. Nu finns det ju bikupor placerade på hustak, men skulle jag ha dem på balkongen skulle nog inte grannarna tycka det var en hit. Särskilt som balkongerna mest verkar utnyttjas som rökruta, vilket skulle kunna reta upp bina (det retar i alla fall upp mig).

Det finns några trädgårdar att välja bland inom släkten där man skulle kunna placera kuporna. Alla är positiva till att få ha bin på tomten! T ex är Filips systersöner är heltända på att få bikupor på tomten i Hässelby, så det har gjort att kuporna kommer att hamna hos dem. Dessutom är det ju närmsta trädgården...

Igår var jag, Filip och hans systers familj till en demostrationskupa Lotta har i Kyrkhamn. Där kan man se binas arbete i kupan genom plexiglas. Jag har tidigare varit vid den kupan, men inte när det varit full aktivitet även utanför kupan. Nu var det en fin solig dag med trafik till och från flustret med pollen- och nektarleveranser.

Vi iakttar binas arbete i demostrationskupan

Ännu mer verksamhet var det kring en fullstor bikupa (10 gånger utrymmet i demostrationskupan) i närheten. Mycket trafik vid flustret. Det man fått höra om att bina inte gör så mycket väsen av sig när man kommer ett par meter från flustret stämde bra. De steg snabbt i höjd och "späddes ut" i luften.

Jag vid en fullstor bikupa

Det här var första gången sedan kursens början som jag i verkliga livet haft flygande bin kring mig. Det var häftigt att se hur bina satt i maskrosorna och packade pollenkorgarna på bakbenen fulla av det orange pollenet. Jag blev alldeles lyrisk! Dessutom var systersönerna intresserade, iakttog och ställde frågor om bina. Toppen!

Bi med fyllda pollenkorgar på bakbenen sitter i mitt hår

Inga kommentarer: