lördag 16 augusti 2008

Hummelodling nästa?

Nu har jag varit borta från bina i över en vecka. Igår kom jag hem efter att ha semestrat på Kebnekaise fjällstation. Där uppe är det nog för kallt för honungsbin, men en och annan humla fanns bland blåklockorna. Humlor flyger vid lägre temperaturer än bin och tål högre vindhastigheter. Det fanns hur som helst gott om bifavoriten mjölkört/mjölke/rallarros/brudbloss/himmelsgräs (kärt barn har många namn). Jag känner inte igen mjölkört från närområdet, utan första gången jag fick syn på den var på banvallen på väg norrut.

Mjölkört, mjölke, rallarros. Kärt barn har många namn...

Jag hittade idag Humlasidan som har en interaktiv bestämningsnyckel för humlor. Bra! Jag använde den till att artbestämma humlan i förra inlägget som en mörk jordhumla, Bombus terrestris! Det är en art som, förutom att den så klart finns naturligt, även finns till försäljning för pollinering. (Humlorna gör inte stora lager honung som våra tama honungsbin, utan bidrar med den nyttiga pollineringen.) De samhällen som säljs i Sverige odlas upp i Holland. Jag har blivit nyfiken på det här med odling av humlor och lyckades inte hitta nån vidare information, men har nu fått hem en bok jag beställt: "Befriending Bumble Bees". Som man hör på humlans engelska namn tillhör den bifamiljen, där även honungsbin ingår. Boken verkar vara inriktad på mindre hobbyodling för att hålla liv i hummelpopulationen. Får se om jag börjar med det, och om jag nöjer mig med det...

Igår tittade jag och Filip till bisamhällena. Bina flög för fullt och samlade. En del landade på flustret med stora pollenkorgar, en del med små, och andra med nektar i honungsblåsan. Vi bara satt och mös vid kuporna!

Filip vid bikuporna

Inga kommentarer: