lördag 2 augusti 2008

Kurragömma med drottningen

Igår var jag inne i samhällena och kollade läget. När jag kom till kuporna hördes några åskknallar, så då blev jag orolig för binas humör. Jag har hört att de är mer stingsliga när det är åska, nämligen. Men det var inga problem med humöret, utan som vanligt. Alltid när jag är inne i kupan är det ju tyvärr så att några bin stryker med av misstag, så bina blir lite surare varefter jag tittar på ram efter ram. Den här gången fungerade rökpusten bra efter att jag fått tips på forumet alternativ.nu att använda äggkartonger. Tyvärr han kartongerna brinna upp innan jag var färdig, men till dess funkade det bra.

Den här gången tyckte jag det var dags för en våning till på den ena kupan. Samhället kanske inte hade fått så trångt än, men nån tid ska de väl få på sig att lägga honung i en skattlåda (så kallas lådan där bina lägger honung). Mellan yngelrum och skattlåda sitter nu spärrgallret som gör att drottningen inte kan komma upp och lägga ägg bland honungen. Säsongen är i stort sett slut. Möjligen att det blir drag på ljung, men många biodlare tar nu i dagarna sin sista skörd för i år... Jag med mina växande småsamhällen ska göra ett försök att skörda i slutet av augusti, i samband med invintringen (det kallas så – bina har tidig vinter!).

Yngelrum och skattlåda har ett spärrgaller emellan

När jag kollade igenom mitt svagare samhälle fick jag inte ögonkontakt med drottningen, trots att jag kollat igenom hela samhället. Vad orolig jag blev! Jag fick kolla på varje ram igen, kanske lite onödigt eftersom jag såg att det fanns nylagda ägg. Till slut, när det bara fanns en ram till att kolla på, fick jag syn på henne. Vilken lurig dam! Här har ni en fin bild på ett ägg som Filip tagit. Äggen kläcks tre dagar efter att de läggs, och står rakt upp i början. Det här ägget ligger ner, så det är inte alldeles nylagt.

Ägg i cell

Inga kommentarer: