torsdag 16 april 2009

Pollenbrist

Jag har läst mig till att jag borde mata mina humlor med färskt pollen. När jag ville ha färskt/fruset pollen av biredskapshandlaren visade det sig att han torkat det sista han hade i frysen. I stället rekommenderade han att jag skaffade en pollenfälla. Det hade jag nog ändå tänkt göra nån gång, så varför inte nu? Egentligen är det för tidigt att ta pollen från samhällena, men en liten skörd tillräcklig för två humlor lär jag kunna ta. Jag och Filip monterade fällan samma kväll, i tisdags. Sedan behöver bina vänja sig vid sin nya ingång med gallret öppet och i går kväll lät jag svägerskan stänga gallret, och samlandet var i full gång. Eller?

Pollenfällan färdigmonterad

Ikväll skulle jag skörda, men icke. I korgen för skördat pollen fanns bara fem pollenklumpar! Det motsvarar ju knappt tre bins last från en skördetur. Inte mycket alls. Förmodligen var det för kallt för flygning idag. Alternativet är ju att bina inte alls vill gå ut och in genom fällan och helt enkelt håller sig hemma. Hoppas inte. Imorgon är fällan öppen, så att bina om möjligt får in nåt pollen. Jag får vänta på en soligare dag innan pollenskörden börjar.

Men humlorna då, ska fortsätta behöva plåga i sig pollenersättning? Nja, jag gör så att jag trots allt testar med torkat pollen, utblandat med honungsvatten. Det lär ju inte funka sämre än sojamjölet...

1 kommentar:

Esbe sa...

Spännande med humlor!

Hoppas att det går bra :)