fredag 10 april 2009

Vårstädning och stödfodring

Jag började med lite vårsysslor eftersom bina varit ute och flugit ordentligt, och jag kände mig säker på att de inte skulle bajsa på sig inne i kupan om jag störde dem. Jag har hört att andra redan har rengjort botten på kuporna, alltså att sätta dit en ny ren botten för kupa 1 och sedan rengöra den gamla botten och ge den till kupa 2. Det är meningen att man snabbt och försiktigt ska lyfta över kupan från ena botten till den andra utan att störa bina, så det ska inte vara nåt problem att göra det innan rensningsflykten. Men det var tur att jag inte gav mig på det förrän nu, för jag störde bina rätt mycket...

Eftersom jag haft en tom låda under lådan med ramar, hade bina haft plats att göra vildbygge (vaxbygge utanför ramarna) i tomrummet i undre lådan. Nu ville jag sätta i nya ramar i den undre lådan, så jag behövde ta bort vildbygget (som ändå var tomt). Det gillade inte bina. Jag hade börjat utan skyddskläder, men efter ett första försök märkte jag att bina var lite väl flygvilliga. Filip hjälpte mig att lyfta övre lådan och det var en del diskussion om vem som egentligen skulle ha overall på sig: jag som skrapade bort vildbyggen eller han som lyfte lådan. Jag fick overallen! Filip tog extraslöjan och ett par arbetshandskar. Vi tog hjälp av en sten för att hålla upp lådan, så slapp han stå kvar medan jag skrapade.

Borttagning av vildbygge

Sen kunde jag lyfta över lådan med bina på ny botten och en låda med ramar, och sätta det hela på plats. Som jag sett tidigare låg det döda bin och skräp på botten, men möglet var i stort sett bortstädat av bina! Så nu var det bara att skrapa och tvätta botten ren och göra samma procedur för det andra samhället.

Skitig botten och tvättning

När jag tvättat färdigt allt material och bina fått lite lugn och ro, skulle jag störa dem igen... Bytet av botten hade vi börjat med på morgonen innan det blivit varmt nog för bina att flyga, så att de höll sig så högt upp i kupan som möjligt. Det hjälpte ju inte helt och hållet men det hade kanske varit ännu större aktivitet om vi väntat till senare på dagen. Nästa åtgärd var att gå in genom taket hos bina och ge dem foder. Vore ju synd att förlora samhällena när de klarat övervintringen så här långt, särskilt om man förlorade dem på grund av svält när det kunnat hindras. I och för sig vägde samhället mer än jag väntat mig, så de hade nog en del mat redan, men för att vara på den säkra sidan... Jag hade köpt en kartong foderdeg, så nu ska den banne mig användas! Jag nöjde mig åtminstone med att ge samhällena en halv giva var. Det var skönt att ha fått allt detta gjort, det första ingreppet för i år. Det blev lite mer action och tog lite längre tid än vad jag tänkt, men nu är det avklarat!

Fodring

Inga kommentarer: