tisdag 26 maj 2009

Efter regn kommer inspektion i bigården

I fredags kom bitillsynsmannen för att inspektera mina bisamhällen innan de fick flyttas. Men just som vi kom till bikuporna började det regna, och då var det inte läge att inspektera. Det blev en rätt tråkig dag, för jag bara väntade och väntade på bättre väder, men när regnet la av var det för kallt...

Bättre väder var det i söndags. Då kunde inspektionen bli av. Bitillsynsmannen tittade igenom yngelrummen och luktade (!) i kuporna för att undersöka om det fanns nån sjukdom. Han kunde konstatera att det var friska samhällen! Och så var det snälla bin, tyckte han. Alla tiders!

Bitillsynsmannen inspekterar mina bisamhällen

Det är länsstyrelserna som ansvarar för bitillsynen. För biodlarna kostar det inte något att få sina samhällen inspekterade, just för att det är viktigt att förhindra smittspridning. Man måste få tillstånd för att flytta bin eller begagnad biodlingsutrustning över församlingsgränser, och det var just det jag behövde nu.

På kvällen kunde jag flytta mina två dragbiavläggare till Filips föräldrars tomt i Bromma. Innan flytten hällde jag vatten i samhällena för kylning och vattentillgång. Bina blir ju rätt uppstressade vid flytt och kan behöva hjälp med sånt. Det var ett himla surr i bakluckan!

Bina vattnas

Nu står samhällena på plats och har enligt rapporter varit riktigt aktiva! I och för sig var det skillnad mellan samhällena i början. När flustren öppnades efter flytten var det bara ena samhällets bin som promenerade ut på flusterbrädan och tittade sig omkring. Det andra flustret var tomt. Tydligen var det samma fördelning av aktiviteten nästa morgon, med tidig flygning från bara från ena kupan, men sedan var det fullt surr från båda! Så nu har jag fyra bisamhällen. Var ska det här sluta?

Nya bigården

Inga kommentarer: