fredag 1 maj 2009

Starka samhällen och en ny humla

I veckan var jag på månadsmöte i biföreningen. När jag pratade med biodlarkollegerna visade det sig att mina samhällens yngelklot på 5-6 ramar tyder på starka samhällen! Och jag som trodde de var svaga... Trevlig vändning.

Idag var vi vid kuporna. På vägen dit stannade vi till vid en massa rosa körsbärsträd som blommade för fullt. Horder av surrande bin fanns det!

Bi på körsbär

När jag tittade in kuporna fanns det ännu mer yngel än senast. Jag bytte ordning på kupornas lådor. På så sätt hjälper man drottningen att utnyttja en större del av kupan. I illustrationen är kupan sedd från sidan och det grå området är yngelklotet, som efter skiftet av lådor utökar mot mitten av kupan.

Yngelklotsplittring

När jag just blivit klar i kuporna kom jag på att jag ju skulle hänga in drönarramar som varroabekämpning, så det var bara att öppna igen och ordna med det. (I drönarramen får bina bygga fritt och föredrar då att ha drönarynglet där. Varroakvalstret föredrar drönaryngel, så ramen kommer att fungera som en fälla för varroan.)

Under hela tiden jag höll på i kuporna pågick ett vattenkrig för fullt mellan barnen på gatan, men trots vissa störningsmoment tyckte jag att det gick rätt bra med bina.

Ja, just det, Filip fångade en mörk jordhumla som förirrat sig in i svägerskans hus. Så nu blir det ett nytt försök till hummelodling. Många humlor man ser ute verkar ju snarare leta efter bon än leta mat åt yngel, så det är förhoppningsvis inga småttingar hemma och väntar på den här humlan. Med lite ändrad skötselstrategi hoppas jag att den trivs bättre än de tidigare. Hon sörplar just nu i sig sockerlösning, så det är ju en bra början i alla fall!

Filip och en ny humla

Inga kommentarer: