fredag 15 maj 2009

Trångt i kupan

När jag kollade i kuporna senast var det trångt åt stackarna. Och de tänkte göra nåt åt saken... I båda kuporna hade bina byggt drottningceller som det fanns larver i. Det är ett tecken på att bina vill svärma, dvs halva samhället lämnar kupan med gamla drottningen när en ny drottning kryper ur sin cell. Men jag vill behålla mina bin! Jag fick leta igenom alla ramar noggrannt och ta bort blivande drottningar. På bilden kanske det är tvillingar på gång, åtminstone var det två drottningceller som satt ihop! Jag gav bina mer utrymme, och håller på att förbereda en annan åtgärd för att minska svärmlusten. Mer om det i nästa inlägg.

Dubbel drottningcell

Nyfiken på biodling

I veckan har jag funderat kring vilket ramformat jag ska fortsätta med. Nu har jag valt att använda lägre ramar. På så sätt fördelas honungen i fler lådor, så varje lådlyft blir lättare. Det var när jag lyfte en full låda häromveckan som jag började oroa mig för att bära på tunga skattlådor. Mindre lådor ska underlätta.

När jag kollade igenom ramarna i kuporna traskade ett bi runt med en extra last på ryggen: ett varroakvalster... Det finns säkert flera såna, men jag har aldrig sett levande kvalster sitta så där och suga kroppsvätska ur bina.

Varroakvalster på bi

Inga kommentarer: