söndag 5 juli 2009

Honung är kladdigt

Dagen efter skattningen åkte Filip och jag till föreningsbigården där vi slungade. Samtidigt hade föreningen träff, så det fanns hjälp och tips att få. Jag borde tagit till mig lite tips i början om att sila vid sidan av, i stället för vid slungans utlopp. Nu blev det en massa kladdande. Visst hade det blivit kladdigt ändå, men inte dessa mängder med honung på golvet...

Som jag skrivit tidigare var jag orolig för att vattenhalten skulle bli för hög. Icke! Snarare tvärtom. Vattenhalten var 16,5-17%. Den ska vara under 20%, så marginalen var god. Jag hade kunnat få ut en burk till om inte bina fläktat bort så mycket vatten! Här ser ni Filip vara en fena med refraktometern (vattenhaltsmätaren).

Filip med refraktometern och slungrummet

Till slut så hade vi fått ut 26 kilo honung från mina två fullstora samhällen! Sedan började bearbetningen av denna gyllene föda. Jag skummade av ytan för att få bort ytterligare partiklar, och ympade därefter med fjolårshonung. Innan ympningen räddade jag undan några burkar flytande nyslungad honung, som vi får äta upp eller ge bort innan kristallisationen sätter igång.

Anledningen att man ympar är för att få många kristallisationskärnor, och därmed en finkornig honung. Annars kristalliserar honungen långsamt ändå, men med större kristaller. En del växter ger honung som är naturligt flytande, utan att kristallisera. (Det hela hänger på förhållandet mellan mängderna fruktos och glukos i nektarn.) I Sverige har vi inte såna växter. Vill vi behålla svensk honung flytande så behövs värmebehandling, men då får vi inte kalla produkten honung eftersom vissa välgörande egenskaper går förlorade. Se till exempel på Svensk Honungsförädlings produkt som kallas för "Flytande för matlagning". Ordet honung har man fått ta bort.

Under allt arbete med honungen blir det ständigt slattar med "skräp"-honung som vi samlar på oss. Inget större fel på den honungen, mer än att innan sommaren är över kommer vi ha mer sådan honung än vad vi gör slut med på ett år... Jag får försöka ge bort lite sån.

Och så detta kladd. Man får vara på sin vakt och städa upp så fort det spills. Annars sprider honungen sig som en löpeld i köket, och har lätt för att sätta sig i strumporna!

1 kommentar:

Joel Pihl sa...

Hej
Kul att läsa er blogg, funderar att dra ihop en poker-kväll efter semestern!