tisdag 21 juli 2009

Honungen klar och mer på gång

Nu har vi varit på semesterresa runt Vänern, självklart med visst inslag av biodling! Vi besökte en stor biredskapsbutik i Töreboda, där det blev en del inköp. Bland annat köpte Filip en bioverall för att kunna vara mer delaktig i själva biodlandet.

Biredskapsbutik

Innan resan ympade jag den honung jag skördat och tappade den på burk. När vi kom hem var den färdigkristalliserad, slät och bra i konsistensen. Nu har jag börjat sätta de nygjorda etiketterna på burkarna. Jag har köpt en färglaserskrivare och gummerat etikettspapper för att kunna göra egna etiketter. Det hade gått att anlita ett tryckeri, men jag tyckte det var viktigare med flexibiliteten som det innebär att skriva ut själv. (På bilden är det nyslungad honung, inte kristalliserad...)

Nygjord etikett

Före avresa gav jag mina samhällen mer plats. Dessutom utfodrade jag de två svagaste samhällena med sockerlösning (på bilden nedan i en nybyggd foderram), men de hade nog klarat sig lika bra utan... Det har varit gott om nektar på sistone. Det dumma med att stödfodra är att jag nu inte kan ta honung från dessa samhällen, eftersom den då är beblandad med sockret i fodret.

Foderram

När vi kom hem i söndags, så hade linden blommat över. Oups! Jag vill ju ta lindhonung, så det var till att skörda snarast. Nu står honungsramarna i Filips föräldrars källare med en luftavfuktare som ska torka honungen. Den verkar nämligen inte vara torr nog. Med för hög vattenhalt kan honungen jäsa. Linddraget har givit en hel del! Nedan är en bild på ett bi i lindblom och en bild för att visa vilket liv det var vid kuporna när linden blommade som bäst. Jag smakade på honung som runnit ur ramarna, och visst smakade det lindhonung. Så gott!

Bi i lindblom

Fullt drag

Inga kommentarer: