måndag 27 juli 2009

Linden landar i burken

Äntligen har allt trixande för att få lindhonung givit lön för mödan! I helgen slungade Filip och jag 28 kilo. Detta har mina två stora samhällen och en avläggare lyckats dra in på tre veckor i Bromma. Fortfarande är det mitt starkaste samhälle som gör största delen av honungen. Det är så häftigt att man kan smaka sig till vilken växt nektarn hämtats från. Som sagt, lindhonungen är min favvo!

Jag håller på att få nån slags försäljning att tala om. Jag är inte nån vidare säljare, är orolig för att det ska kännas som att jag prackar på folk honungen. Men det är ju lite exklusivt med lokal honung, särskilt när den är nyslungad och/eller lindhonung. Vad gäller pris så ligger jag i nivå med många andra, men det finns både de som tar mer och mindre. Idag blev jag faktiskt uppringd av en köpare som ville ha tio burkar. Kul!

Efter slungningen skulle jag sätta tillbaka ramarna i kuporna. All honung får man ju inte ut. Jag ersatte några icke utbyggda ramar med urslungade, samt gav en hel låda med urslungade ramar till det starkaste samhället. Antingen så kan bina använda de slungade ramarna för att fylla på igen eller så tar de den kvarvarande honungen till andra ramar (eller äter upp...). Det beror lite på hur mycket drag vi har kvar. När jag höll på med de honungskladdiga ramarna fick så klart bina korn på dem... Det blev ett himla flygande i bigården. Det blir risk för röveri när bina lär sig att honung går att hitta färdiggjord i bigården, dvs de fortsätter leta färdig honung och ger sig in i andra samhällen för att hämta. Jag hoppas att det inte var röveri jag såg. Hur som helst ville bina in genom springorna mellan lådorna i kuporna jag just varit inne i. Utifall jag råkat kladda ner utsidan på kuporna spolade jag av dem. Bina som satt där fick sig en ordentlig dusch, men jag märkte ingen större förändring i målmedvetenheten vid springorna...

Sanering i bigården

1 kommentar:

Esbe sa...

Roligt! Grattis!

Bodde jag i närheten skulle jag helt klart köpa några burkar av dig :)