söndag 25 april 2010

Årets första besök i kupan

Idag var jag och kollade igenom kuporna. Första lyftet på ramar för i år! Alla drottningar verkar vara vid liv, eftersom det var yngel i samtliga samhällen. En drottning fick jag dessutom ögonkontakt med. Stilig!

Det kändes nästan som att de avläggare jag gjorde förra året hade mer yngel än deras modersamhällen. Underligt hur det kan vara. De samhällen som övervintrats på 20 ramar hade knappt/inget yngel i överlådan, tvärtemot vad jag trott. Jag har ju lärt mig att drottningen söker sig uppåt för att lägga ägg... När jag jämför med mängden yngel i kuporna förra året så är det mindre i år. Kanske beror det på den hårda vintern?

Genomgång av bisamhälle

De samhällen som övervintrats på 10 ramar och fått ytterligare 10 ramar för några veckor sedan hade ännu inte börjat använda sina nya ramar. Inte i något samhälle såg jag tecken till att bina börjat komma igång med nytt vaxbygge, så de drönarramar jag satte i får nog vänta på att få vax i sig. Bina hade varit dåliga på att städa mögliga ramar. En ram var så mögelangripen att jag kastade den.

Möglig ram

Just nu går min radar igång på sälg. Så fort en blommande sälg kommer in i synfältet så blir jag glad å binas vägnar. Det är så fint med de ulliga hanblommorna där bina får en massa nyttig pollen. Här är en broschyr från Jordbruksverket om hur viktig sälgen är för bland annat bin. Andra blommande nyttigheter är scilla. Jag åt en pollenklump av scilla (alldeles blå) som ramlat av ett bi utanför flustret. Nu ska jag väl säga att det var fantastiskt gott eller nåt, men jag är inte så förtjust i att äta pollen. Nyttigt kan jag i alla fall säga att det är, och viktigt för bina! Idag såg jag faktiskt den första maskrosen för i år, i ett soligt hörn vid huset jag bor i, också den en viktig biväxt.

Här kan man se hur bin har lagt in sina pollenklumpar i celler innan de packas samman.

Pollen i celler

Förresten, den där stapeln med ramar som jag sa var så stabil i förra inlägget, den hade rasat idag...

Ramstapel har rasat

3 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Andreas! Bra blogg du har, läser den med stor behållning eftersom jag själv är nybliven biodlare, gick samma kurs som du fast ett år senare. Fina bilder ni tar! Toppen att du lägger ut filmer på hur man tex myrsyrabehandlar. Lycka till med årets biodling! vh Filippa

Åse i Bromma sa...

Jag spanar också på sälg. Var på pressvisning av ny bok 'Sälg, livets viktigaste frukost' av Bengt Ehnström - samme upphovsman so. Man får upp ögonen på mycket via biodlingen!
Hälsn Åse

Åse i Bromma sa...

Detta föll bort: Samme upphovsman som till pdf-en du tipsade om.