söndag 11 april 2010

Vårstädning och kupflytt

Idag fick Bromma-kuporna städade bottnar. Eller nja, det lät lite för enkelt. Jag slet med att skrapa och diska ren kupbottnarna åt de där små krypen. Oj, vad jag är snäll! Så här knasig såg jag ut, och det behövdes. Två gånger skvätte jag lut i ansiktet...

Andreas i skyddsglasögon

I det samhälle som var sist med att rensningsflyga, och som jag oroat mig att det är något galet med, var det ett extra tjockt lager med mögliga bin på bottnen. Det var också mer bajs i den kupan än i de andra. Jag får hålla ögonen på det här samhället.

Filip och jag passade på att flytta mittenkupan en bit bort från bibänken, så att kuporna inte står så nära varandra, och så får man avställningsyta när man arbetar med samhällena. Sedan satte jag plexiglas framför flustret för att bina ska slå i huvudet när de flyger ut och inse att något har ändrats, så de tar ut den nya positionen för kupan. Det funkade kanske inte optimalt för det var rätt mycket bin i luften där kupan stod tidigare. De verkade tas emot i samhällena som stod kvar på bibänken, så de blir nog extra starka. Det var i och för sig en del aktivitet vid den flyttade kupan också, så det ordnar sig nog.

Filip och jag bär bikupa

Bigårdens utseende numera

Filips systerson Viktor tog de övre två bilderna. Tack för hjälpen!

Inga kommentarer: