söndag 4 april 2010

Lyckorus i bigården

I fredags gjorde jag mina första ingrepp i kuporna för i år. Först var jag i bigården i Bromma och inventerade vad jag hade för ramar tillgängliga. De flesta ramarna är i HLS-format (halv sveahöjd, lågnormalbredd), det mindre format jag har till skattlådor. Utbyggda LN-ramar har jag ont om just nu. De flesta LN-ramar utanför kuporna har fått sitt vax ursmält för att det inte ska vara för gamla ohygieniska ramar i kuporna.

Ramarna har stått i lådor i en stapel utomhus sedan de behandlades mot vaxmott med ättiksyra. När jag började plocka med ramarna började några bin intressera sig för det foder som fanns i en del ramar. Eftersom jag inte var säker på att jag skulle få stapeln bität, så fick jag bråttom att bära in alla lådor, annars skulle ryktet gå om att det finns mat och tusentals bin skulle försöka ta sig in i lådstapeln...

Samhälle 1 och 2 fick foderdeg ovanpå ramarna, utifall maten i kuporna skulle ta slut. De här samhällena övervintrade jag på 20 ramar, eftersom de var starkast och jag var orolig att de inte skulle få plats med fodret.

Utfodring med foderdeg

Samhälle 3 har inte varit ute och rensningsflugit än, så det kunde jag inte stödfodra. Eftersom samhället beter sig annorlunda är jag orolig att det skulle vara något fel på det.

Samhälle 4 och 5 i Hässelby har rensningsflugit häromveckan, men det här var första gången jag själv sett dem flyga i år. Eftersom jag hade en del foder i HLS-ramar, bytte jag ut den tomlåda som var under varje samhälle mot en HLS-låda med foder i varannan ram istället för att ge dem foderdeg. Förra året så fick en avläggare stöttning med sockerlösning under en tid, så jag kunde inte använda honungen, som ju kunde fått socker i sig. Det var såna ramar jag nu fick användning för.

Samtidigt som samhällena i Hässelby fick ny låda med ramar, så fick de varsin ren botten. På de gamla bottnarna låg ett tjockt lager med bin som täckte nätet. Ventilationen lär ha förbättrats ordentligt! På bottnarna fanns också en del mögel. Det blev en del arbete med att göra ren dem med lut. I Bromma ville jag inte störa samhället som inte rensningsflugit, så där väntar jag med bottenrengöring i alla tre samhällen.

Mögel och döda bin på botten

Bottenrengöring

Det var så härligt att ha bina flygandes och att kunna arbeta med dem. Det kändes som det gick lugnare till vid det här bottenbytet än förra året. Det beror nog på att jag slapp skära bort vildbygge under ramarna den här gången. Titt som tätt såg jag bin som kom in med fyllda pollenkorgar. Undrar vad det kan vara för pollen. Den hassel och sälg jag sett har inte blommat, däremot krokus. Filip rapporterar också att vintergäck blommade i trädgården i Bromma. Alla de här växterna ger bra med pollen till bina.

Resten av helgen har jag haft en salig känsla i kroppen. Vårvärmen har förstås gjort sitt till, men mest är det effekten av alla flygande, fina och fredliga bin!

Bi med fyllda pollenkorgar

Inga kommentarer: