fredag 12 augusti 2011

Mycket på en gång

Idag skördade och slungade Filip och jag för sista gången i år. Nu har nektartillgången avtagit i naturen. Det hade den väl i stort sett gjort även förra skattningen. Det var nämligen inte mer honung i kuporna nu än den gången.

Nu när kuporna står på egna tomten hinner man mer. Förutom skattning och slungning utfodrade jag även samhällena med varsin hink bifor. Jag hade tänkt hinna med att byta drottning i ett samhälle också, men när jag skulle hämta den nya drottningen så var parningskupan drottninglös. Tur att jag inte hunnit mer än att fånga in gamla drottningen, så jag kunde släppa tillbaka henne i samhället. Anledningen till att jag ville byta ut henne är att samhället hade en dålig vårutveckling.

Totalt har jag fått ca 155 kilo honung från mina fem produktionssamhällen. Det är i nivå med Sverige-snittet. Tidigare har skörden legat betydligt högre. Beror det på sämre honungsår, lägre skördar på Ekerö eller att jag gjort fler avläggare? Vi får se vad kollegerna fått.

Se denna artikel i DN där bönder konverterar från vallmoodling (heroin) till biodling. Trots detta tycker jag inte att man kan dra slutsatsen att biodling är lönsammare än drogbranschen, åtminstone inte i Sverige!

Inga kommentarer: