torsdag 4 augusti 2011

Slungning med egen slunga!

Efter mycket vånda, väntan och vedermödor har jag nu min egen slunga. Den tar 4 ramar och är självvändande!

Det visade sig nämligen häromveckan att det faktiskt fanns en självvändande slunga kvar i biredskapsbutiken, men att den var transportskadad. Dessutom var motorn utlånad. När motorn väl kom tillbaka så var motorfästet avsågat... Jag köpte den ändå, till nedsatt pris så klart. Att buckla ut transportskadan visade sig vara rena barnleken jämfört med att bygga ett nytt motorfäste. Hela tiden har jag kastats mellan hopp och förtvivlan. Motorfäste som pajats, butiker som stänger tidigt, färg som torkar långsamt. I slutänden skulle man kanske ändå skaffat en dyrare, men från början fullt fungerande slunga... Nu är i alla fall allt övervunnet och första slungningen har genomförts här hemma. (Tidigare slungade jag med biodlarföreningens slunga.)

Modifiering av slunga

På tomten har jag en bibod, som är lagom stor till förvaring av utrustning och till att slunga. Inför slungans ankomst lade jag laminatgolv där den skulle stå. Befintliga golvet hade glipor mellan brädorna och vid slungan blir det lätt kladd, så materialet som blev över efter golvläggning i köket kom väl till pass.

Biboden

Vid avtäckningsbordet får både Filip och jag plats att arbeta samtidigt tack vare att han är vänsterhänt och jag är högerhänt. Det blev ett rätt bra flyt i arbetet, men gummihammaren fick göra insatser för att finjustera (nåja) slungan. Fördelen med en självvändande slunga är att man slipper vända ramarna. Slungan vänder själv ramarna när rotationsriktningen ändras, se filmen nedan (tyvärr verkar inte filmen fungera på alla datorer).

Avtäckning

Det verkar som att satsningen på att minska honungsproduktionen genom att göra många avläggare fått effekt. Eller är det bara så att det blir mindre honung på Ekerö än i Västerort? Nio avläggare har det blivit och hittills har jag skördat 101 kilo. En del honung är kvar i kuporna, men det verkar inte komma in så mycket mer nektar i år. En reservation är om den ljung som jag sett i skogen skulle ge nektar. Gör den det så blir det slitsamt... Hoppas inte!

Inga kommentarer: