tisdag 29 november 2011

Bina inburade

Tidigare i höst så upplevde jag problem med fåglar som störde bina. En gång så tog jag en fågel på bar gärning när den hackade i nätbotten, gissningsvis i ett försök att komma åt bin som låg döda på nätets insida. Det är helt okej att fåglarna äter de döda bina, men jag vill inte att de stör bisamhällena. Dessutom så har det uppkommit en massa gropar i kuporna, främst på taken. Jag misstänker att fåglar försökt hacka sig in för att komma åt godbitarna på insidan. Tidigare har jag haft flusterskydd med nät för flustret. När fåglarna gav sig på hela kupan behövdes något mer.

Jag köpte nät som jag mödosamt (stickigt nät och kallt ute) monterade ihop till två burar som täcker in tre kupor var. Nu kan inte fåglarna komma åt kuporna, ens med långa näbbar! Tyvärr verkar bina ha svårt att ta sig in i kupan när de väl flugit ut. Det gjorde några bin söndags (11 grader varmt...). När de vill in landar de på nätburen och blir kvar där i sitt kraftlösa tillstånd. I vår gäller det vara redo när det är rensningsflygning och ta av burarna.

4 kommentarer:

factotum sa...

Hejsan Andreas! Läste din artikel angående ditt försök med att odla humlor, synd det inte funka. Jag har sökt lite info på nätet angående humlor och deras honung. Vet du om även de producerar honung som bin? Går det köpa dessa produkter?
MVH
Alex

Anders Larsson sa...

Hej Andreas!
TAck för trevlig läsning på din blogg.
JAg tänkte fråga vad du har för temperaturlogger och hur du har kopplat den?
mvh Anders

Andreas sa...

Hej Anders!

Det är temperatursensorer i ett 1wire-nätverk och loggning med OWFS och egna shell-script under Linux. En bekvämare lösning kan vara en produkt under "temperaturövervakning" hos m.nu och mjukvara enligt detta forum. Lycka till!

/Andreas

Braindumps sa...

wow, such a nice post i really enjoying to reading this blog post thanks for sharing this post.