söndag 14 juli 2013

Ovillig drottning

Igår skulle jag bara kolla om drottningarna kläckts samt skära ur drönarramar, hade jag tänkt. Drottningarna var inte kläckta, utan börjar nog krypa ut först idag. Men så kom jag på att jag skulle kolla om det var någon parningskupa där drottningen börjat lägga ägg. Jag har nämligen ett gäng parningskupor stående, där jag inte kommer ihåg hur länge de stått. Antingen har de stått i säkert sex veckor eller i knappt tre. De senare skulle ju fortfarande kunna ge en äggläggande drottning, för det var ju en vecka sedan jag kollade senast.

Hur som helst så var det en ny äggläggande drottning i en kupa. Vad glad jag blev! Som sagt har ju drottningtillgången varit begränsande för avläggarbildning. Dags för en ny avläggare alltså! Jag började med att ta hand om drottningen, tog med mig ramen med drottningen till verktygen. Borde gjort tvärt om och hämtat drottningplockaren, men jag ville inte behöva leta upp henne igen. Efter några meter hade jag tappat henne med blicken, och letade och letade. Borta! Är hon på marken? Jag började söka av vägen fram till kupan där hon bott. Hittade henne inte. Kollade igenom kupan, för hon kunde ju kanske flugit tillbaka dit. Inte där. F-n... Sökte igen av marken, lite noggrannare. Och så, kom ett stort bi flygande. En drönare? Nej, drottningen! Det var en något svajig färd och hon landade i gräset en meter från kupan. Jag började göra mig redo för att ta upp henne med handen, men skulle jag skada henne? Då lyfte hon igen och landade på utsidan av sin kupa. Till historien hör att jag just plockat bort parningskupan bredvid och de hemlösa bina höll på att flytta in i den jag nu arbetade med. Därför var jag orolig för att dels inte kunna hitta drottningen i den allt mera trånga kupan, dels för att de olika bigängen kanske skulle börja bråka med varandra. Jag gjorde en satsning och sprang och hämtade drottningplockaren. Som tur var satt drottningen kvar utanpå kupan och jag kunde snabbt fånga in henne! På bilden pustar jag ut med min fångst i tryggt förvar.

Efter denna action kom nästa problem. När jag märkt och satt drottningen i tillsättningsbur "upptäckte" jag den materialbrist som jag ju faktiskt nämnt i förra blogginlägget. Det är inte bara drottningtillgången som begränsar... Först trodde jag att jag bara behövde smälta in vax i nya ramar, för att ersätta norpade ramar i produktionssamhället jag skulle göra avläggaren av. Men inte heller någon låda var ju ledig... Som tur var hade två samhällen dåligt fyllda skattlådor, så jag kunde ta en låda från ena samhället och sätta över honungsramarna i det andra. Så hade jag till slut en låda med halvutbyggda ramar att ta med mig till samhället för avläggarbildning. Tur att det löste sig. Nu har jag gjort min nionde avläggare i år!

Just nu finns en annons ute för nya omgången drottningar, se länk. De kommer jag köra ut på renparningsområdet på Munsö, en halvtimmes bilresa hemifrån. Mamman är snäll och produktiv!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Andreas,
jag har en bikupa i en häck hemma hos mig. Är det något som du vill/kan ta hand om?

Hugo
..som gärna vill bli av med bikupan

Andreas sa...

Hej Hugo!

Är det en svärm är det möjligt att den snart flyger vidare och i så fall är det brådis att hämta den innan den bosätter sig någonstans. Är det en stor klump med bin i en klase? I så fall är det nog en svärm. Var bor du? Är det i närheten kan jag komma. Annars kanske jag kan tipsa någon annan. Ring mig på 073-9142302. Eller så kan du kontakta bitillsynsmannen i ditt område, sök på länsstyrelsens hemsida.

Anonym sa...

Tack Andreas. för din fina blogg.
Du skriver väldigt bra och förskönar inte alls, du skriver om misstag, olyckor, fakta, och om Framgångar i biodlingen
det är såhär en blogg om biodling skall vara.

Önskar dig allt gott

Mvh Tordh Tierfeldt Göteborg

Andreas sa...

Tack för värmande ord, Tordh!