onsdag 30 juli 2014

Värmen satte fart på bina

Vilken vändning biodlingen tog när värmen kom i juli! Från att det var så dåligt med mat i kuporna att jag gav vissa av dem foderdeg, till att jag några veckor senare kunde ta den näst största skattningen under mina år som biodlare. Jag insåg att jag fått ihop så pass mycket honung att jag sparade en del i kuporna för att jämna ut arbetsbelastningen.

Slungan gick varm, men gick dessutom paj... En sprint som drev runt slungans korg gick av och dessutom gick nödlösningen – en skruv som ersättare – sönder strax efter lagningen var gjord. Filip blev räddaren i nöden med bra tips och genom att göra en utryckning för att hitta en mer varaktig lösning medan jag vilade ut mig. Det har nämligen varit en pina att jobba i hettan. Inte nog med att det varit varmt ute, det har varit ännu varmare i slungrummet (oisolerad bod). Svetten har runnit längs benen och blött ner golvet!

Man skulle kunna tro att jag gjort det till en (dålig) tradition att krossa burkar med nyslungad honung. De var färdigetiketterade och fyllda. Jag skulle stoppa dem i kartong och plockade dem från en bricka. Det var bara det att brickan stod över bordets kant och jag plockade burkar från fel håll... Till slut var inte tyngdpunkten på min sida och brickan med burkar tippade i golvet. Jag använde samma "metod" för att krossa burkarna förra gången!

Efter mycket om och men har alla kilo med honung kommit ner i burkar för kristallisering. Naturell honung i fyra olika burkstorlekar och diverse smaksättningar. Bland smaksättningarna fortsätter Filip försöken med lakrits. I år hoppas jag att den ska komma till försäljning, förra årets burkar fick aldrig etikett och står och dammar så här efter bäst före-datum. Lakritssmaksättningen finns både som ren lakrits och i kombination med citron.

Min kyl för kristallisering är knökfull. Tur att utrymmet räckte till! Egentligen går det inte att ställa in kylen för att få en så hög temperatur som 14 grader (optimal för kristallisering), men det har Filip grejat med sensor, relä och lite programmering på servern. Tack!

När vi var i Värmland häromveckan tittade vi på en snyggt gjord visningsbigård på Mårbacka. På bilden spanar jag in i kupan med pappa.

Filip är flitig med kameran. Vi avslutar med en konstnärlig bild på mina bikupor.


2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Andreas. Undrar hur du gjorde för att fixa sprinten till slungan? Jag råkade ut för samma missöde igår. Har du någon mail man kan nå dig på?

Andreas sa...

Det fanns som tur var en sprint på bygghandeln som passade i tjocklek, men jag fick kapa till den för att den skulle funka. Min e-post: bi@monstret.com