fredag 8 augusti 2014

Problem med drottningtillsättning

På sistone har jag pustat ut efter honungsslitet och laddar samtidigt för slutskattningen. Nu när det är lite svalare (behagligare) väder blir det förhoppningsvis drägligare att skatta och slunga honung.

Jag har försökt byta drottning i två av samhällena. Jag utgår från en metod som innebär att man spärrar in den gamla drottningen i en bur i ett par dagar och sedan mosar henne och smetar in buren med nya drottningen som sätts på samma ställe. Jag använder inte metoden fullt ut, för jag är för kräsmagad för att mosa drottningar, men nedkladdningen kanske ökar sannolikheten att det funkar.

I ena samhället funkade det i alla fall, men i det andra blev det problem. Jag testade att sätta till ytterligare en drottning, men det misslyckades också. Idag när jag gick igenom samhället och upptäckte det nya misslyckandet, så såg jag att det faktiskt gick en oparad drottning där. Gissningsvis är det en drottning som krupit ut ur en av de nödceller som samhällena drog upp när jag spärrade drottningen. Jag rev alla nödceller jag såg, men måste missat någon. Därmed har inte tillsättningen av nya drottningar fungerat... Nu hoppas jag att den oparade drottningen hinner hitta några tappra drönare innan drönarslakten fullföljts. Som backup har jag dels en liten avläggare som jag gjort bara för att spara en drottning, dels ytterligare en drottning som just blivit parad i en parningskupa. Nästa gång satsar jag på att byta drottning genom att ta bort gamla drottningen och slå ihop samhället med en avläggare.

När jag insåg att jag inte kunde göra så många avläggare som jag ville i slutet av juni var jag tvungen att tacka nej till beställningar. Sedan svängde tillväxten när det blev finare väder och fanns kraftiga samhällen att göra avläggare av. Därför kommer det i helgen en köpare för att hämta en sen avläggare. Samtliga avläggare jag gjort i år har haft lyckade drottningtillsättningar, så att det till slut blev den misslyckade tillsättningen ovan får väl ändå ses som ett okej resultat för sommaren.

Inga kommentarer: