söndag 12 april 2009

Husdjuret humlan?

I höstas skaffade jag mig en bok om odling av humlor, och tänkte att det här ska jag ge mig på! Sedan föll det i glömska över vintern... Plötsligt var våren här. Nu blev det brått att snickra hummelbon och fånga sig en hummeldrottning.

I början av påskhelgen snickrade jag ihop en "starterbox" enligt en ritning på hemsidan för boken jag läst. Den är till för drottningens första tid då hon börjar lägga ägg. Om hon trivs och lägger ägg kan man föra över henne till en större låda, annars släpper man ut henne igen.

Hummelbo, modell starterbox, med pollenersättning

Igår var det hummeljakt. De humlor som är ute och flyger nu är drottningar. Det är de enda humlorna som övervintrar, och sedan lägger grunden till nya samhällen. Såna vill jag ha! Efter några trevande första försök, gick det rätt lätt. Första humlan blev en hushumla. När jag fångat henne kändes det lite knasigt. Hon blev ju rätt sur. Jag är fortfarande kluven till att hålla humlor fångna. Men målet är ju att etablera samhällen som sedan får flyga fritt och finna föda, och bo tryggt i min låda. Sedan fick jag tag på en jordhumla, men är det en mörk, ljus eller förväxlad jordhumla? Vi får se om jag lyckas komma på det. Jag har en bestämningsnyckel, men vad är ljust och vad är mörkt?

Nu har jag mina två humlor i varsin låda. Direkt när jag fick hem humlorna gav jag dem sockerlösning, och åtminstone hushumlan visade sin långa tunga och sög i sig. Sedan fick jag bråttom att köpa ingredienser till pollenersättning, bland annat sojamjöl, efter recept i "Boken om biodling". Egentligen ska jag ge dem pollen, men det får jag skaffa så fort jag kommer åt. Det finns att köpa från bibutiken, skördat från bisamhällen. Mina egna bin vill jag inte ta pollen från så här tidigt på säsongen.

Hushumla vid pollenersättning

Nu är det en spännande väntan på äggläggning. Det är ju pollen som krävs för yngeluppfödning, men humlorna verkar inte vara så imponerade av pollenersättningen...

2 kommentarer:

david nordin sa...

fantastiskt!

Jag tycker det är ett jättespännande projekt och väntar med iver på fortsättningen

Andreas sa...

Tyvärr gick det inte så bra, David. Båda humlorna dog. Trist! Vi får se om det blir nån fortsättning.