torsdag 21 maj 2009

Dragbiavläggare och pyssel

I söndags ordnade jag med dragbiavläggare för att dämpa svärmlusten hos mina bin. Jag hade hittat hur man gör i "Boken om biodling". För vardera samhälle letade jag upp ramar med drottningceller som jag satte i en ny liten kupa som i övrigt bara hade outbyggda ramar. De nya kuporna satte jag på platsen för respektive modersamhälle, medan modersamhällena ställdes ovanpå, men med flustret åt andra hållet.

De bin som hämtar mat till samhället, dragbina, kommer nu att lämna modersamhället. För när de kommer tillbaka efter en flygtur kommer de flyga till den nya kupan, eftersom de tror att det är där de bor. Mycket av svärmlusten sitter hos dragbina, så nu borde mina samhällen ge upp alla tankar på att dela upp sig. Dragbina är ju nöjda också, eftersom de fått ett nytt bo.

Dragbiavläggarbildning

Här är en drottningcell med en liten larv som badar i den speciella fodersaft som ges till larver som bina vill ska bli drottning, så kallad drottninggelé.

Drottningcell med larv

Tyvärr kunde jag inte utöka platsen för modersamhällena. Tydligen är det bara att ösa på med tomma skattlådor åt bina, så att de inte känner att det är trångt åt dem, men jag har inte haft mina skattlådor klara. Förrän nu. I veckan har jag och Filip kämpat med att bygga nya. Sent igår blev vi klara, och nu borde färgen ha torkat. Det är ju sånt här man ska göra vintertid när bina är i dvala, inte på sommaren när man redan vill ha allt färdigbyggt!

I veckan har jag också väntat på att bitillsynsmannen ska återkomma om när han kan komma på besök. Jag vill flytta dragbiavläggarna till en ny bigård hos Filips föräldrar i Bromma, och eftersom bina då skulle flyttas över en församlingsgräns behöver de besiktigas av bitillsynsman. När jag pratade med honom senast så slutade det med att han ville behandla bina mot varroa med myrsyra. Jag tyckte det lät konstigt, och när jag kollat runt har jag fått medhåll. Myrsyran kan sätta sig i honungen, så den ska bara användas efter att honungen skördats. Dessutom kan bina ta skada, så man vill inte använda den i onödan. Hoppas tillsynsmannen ändrar sig när han inspekterar samhällena, när det nu blir...

Just nu doftar det vax i lägenheten. Jag har handlat fler ramar (i det mindre HLS-formatet för att minska vikten på skattlådorna) och vaxmellanväggar (som bina bygger ut sina vaxkakor från). Nu har jag satt in mellanväggar i hälften av ramarna, så att jag har det jag behöver närmsta veckan i alla fall!

Ramar på lager

1 kommentar:

Marre sa...

Det var en ordentlig projektor...