måndag 4 maj 2009

Pollenprognos i flera färger

Nu under våren finns det gott om folk som plågas av pollen. Bina däremot är helt beroende av det för uppfödning av yngel. Så när jag hör pollenprognoser ger det mig en fingervisning om vad bina drar in just nu. Olika växters pollen är i och för sig olika viktiga för bina. Till exempel betyder inte björk- och gräspollen så mycket för bina. Sälg, al och alm däremot är fina grejor!

Senast vi var vid kuporna skördade jag mitt första pollen. Dagen innan hade jag stängt gallret i pollenfällan, så bina blev tvungna att klämma sig igenom små hål för att komma in i kupan. De som samlat pollen har klumparna sittande på utsidan av bakbenen. Klumparna kommer inte genom gallret utan hamnar i korgen under.

Pollenfällan stängd

Jag blev glatt överraskad över hur mycket pollen det blivit på ett dygn. Under en säsong samlar ett samhälle 30 kg, så det är klart det blir en del. Den nyfångade humlan kunde sedan få nyskördat pollen, till skillnad från de tidigare humlorna som fick torkat.

Samlat pollen

Här är en bild på en av vaxkakorna i kupan där man ser hur pollenet sorteras efter sort i cellerna. Pollen finns i fler färger än gult! Gissningsvis kommer det blå pollenet från scilla.

Pollen i vaxkaka

2 kommentarer:

Esbe sa...

Gisses! Är de så organiserade att de delar upp dem efter sort?

Andreas sa...

Precis som de bin som hämtar nektar (och bara nektar) från en växtart, flyger bina som hämtar pollen bara till en växtart, t ex scilla. Sedan sorteras pollenklumparna efter typ i cellerna. Det finns mycket att förundras över när det gäller bin!