söndag 21 juni 2009

Drottningmärkning

På midsommarafton tittade jag till bigården i Bromma, där mina avläggarsamhällen och parningskupor står. Jag började med att öppna de två parningskuporna. Det verkar vara olika mycket bin i dem, för den ena var rätt full, medan den andra bara hade bin i foderutrymmet. Det känns lite tveksamt att drottningen klarat sig i åtminstone kupan med bin endast i foderutrymmet, för skulle bina lämna drottningen ensam i det andra utrymmet? Vi får se om en dryg vecka hur läget är.

I avläggarsamhällena hade honungslagret minskat under regnperioden, särskilt i ena samhället som nästan var utan mat. Jag flyttade över en honungsram från den andra kupan, så att bina inte svälter. I det andra samhället, som jag inte använt till drottningodling, borde det finnas en parad drottning vid det här laget. Henne ville jag hitta och märka! Jag spanade på ram efter ram i den övre lådan och hittade några ägg i ett par ramar, så det finns alltså en drottning, tänkte jag. Men sedan hittade jag inte några ägg i den nedre lådan, så då började jag undra. Hon borde ju ha några ramar fulla med yngel vid det här laget. Eller är jag för krävande? Arbetsbin kan lägga obefruktade ägg om de är utan drottning för länge, så det kan vara förklaringen till äggen och i så fall finns det inte nån drottning att hitta. Okej, en sista koll.

Rätt som det var så gick hon där framför mig, drottningen! Fram med märkpenna och märkbur. Filip hjälpte mig fånga in henne och tillsammans fick vi in henne i märkburen. Sedan var det bara att klämma henne mot nätet (jag hade testat innan med en drönare) och färga ryggskölden grön. Det är olika färg som gäller varje år, härnäst blir det blå, vit, gul och röd, sedan börjar man om med grön. På så vis kan man hålla reda på åldern på drottningarna. En drottning kan bli typ fem år, men oftast byter biodlaren eller bina ut henne innan dess när hon blir mindre produktiv. Tack vare märkningen så blir det lättare att se drottningen kommande gånger. Att hon inte lagt fler ägg är ju oroande. Kanske är hon dåligt parad. Spottar hon inte upp sig får jag byta henne...

Märkning av drottning

När vi hade varit vid midsommarstången och just skulle gå tillbaka visade Filips pappa mig några bikupor bara något tiotal meter bort från midsommarfirandet. Det var två trågkupor och en uppstaplingskupa, men bara en av trågkuporna verkade ha invånare. Kul att veta vad man har för bigrannar. På bilden förklarar jag för Viktor, en systerson till Filip, hur trågkuporna är uppbyggda.

Tittar på kupor

Inga kommentarer: