söndag 14 juni 2009

Parningsdags

Igår gjorde jag och Filip en snabbinsats. På morgonen kom jag på att jag räknat fel på när de uppodlade drottningarna ska krypa ur sina celler, och insåg att jag borde sätta dem i parningskupor. Vi laddade parningskuporna med bin från en skattlåda. Först fuktade jag bina (kanske lite för mycket...) innan jag hällde ner dem i två parningskupor. Jag ville inte störa den sovande värdfamiljen i huset, så jag hade inte hämtat stövlarna. Har jag inte lärt mig av tidigare misstag? Bidräkten smiter ju inte åt tillräckligt kring anklarna utan stövlar, så nu hade jag ett gäng bin som kröp uppåt längs benen! När vi var klara fick jag då och då dra ner byxorna för att jaga ut bistackare.

Parningskupa laddas med bin

Sedan skulle jag hämta drottningarna i andra bigården. Det gjorde jag helt utan bioverall. Jag hade bråttom iväg. Det gick bra som tur var, men så har jag ju snälla bin också. Det visade sig att drottningarna inte krupit ut. Men det borde de göra när som helst, och då kan man sätta till drottningarna som "krypmogna celler" i parningskuporna. Så nu står kuporna i källaren och snart är de redo för att ställas ut och öppnas för att drottningarna ska kunna flyga ut och para sig.

Jag tar drottningcellerna ur ruvningssamhället

Drottningcell sätts i parningskupa

Värst vad det regnar. Det känns som om det varit ihållande regn de senaste två veckorna. I början tänkte jag att det var bra med regn för växtligheten. Men nu har det gått till överdrift. Ska det hålla på så här kan ju inte bina hämta nån nektar och inte göra någon honung. Idag skulle jag köpt en ny drottning, men det var inte läge att öppna kupan för tillsättning så det får vänta. Hoppas den drottning jag köper har lyckats bli parad ordentligt, mellan skurarna.

Inga kommentarer: