måndag 12 augusti 2013

Slutskattning och årets första stick

Igår skördade vi sista omgången honung för i år. Som tur var väntade regnet med att falla till arbetet i bigården var klart. Jag ville gärna ha skörden avklarad innan jag började jobba idag. Som vanligt blev sista skörden även den största. 100 kilo honung fick vi ut... Bara det mer än hela förra året!

När allt jobb i slungrummet var klart skulle jag hämta in skivor och dylikt som jag använt att skaka ner bin på framför flunstret när jag skördade. Vad jag inte såg var att det satt kvar ett bi på en av grejerna jag tog in, och som jag tydligen klämde. Först fattade jag inte vad som hände, kollade på tummen och - oj, en gadd och giftblåsa... Det var första sticket jag fått i år!

Så här ser mina produktionssamhällen ut nu, efter att ha blivit av med alla skattlådor.

8 kommentarer:

Vanja sa...

Ajaj, bistick i händerna är inget roligt om det blir svullet och man ska jobba. Brukar du invintra på en eller två lådor? Jag hör lite olika överallt, en del kör en, andra kör två. Jag har testat båda, men inte kommit på vad som funkar bäst än.

Andreas sa...

Hej Vanja!

Som tur var blev tummen inte så svullen. Jag tror biet fick in en dålig träff...

Jag invintrar på 10 ramar (lågnormal), med en tomlåda under lådan med ramar. Så har jag alltid gjort så jag har inget annat att jämföra med.

Rob sa...

Hej!
Vill bara tacka för en bra blogg! Jag har själv börjat med biodling i år och det har varit lärorikt och intressant att följa din blogg. Jag hoppas att du fortsätter att blogga om dina bin även kommande år.

Andreas sa...

Kul att du uppskattar bloggen, Rob!

Kalle Hårding sa...

Hej!

Håller på att läsa igenom hela din blogg från början. Det är så lärorikt att följa någon annans resa från början, och du har skrivit på helt rätt nivå för mig. Tack för det! :)

Så en fråga: varför en tom låda underst och inte tomramar över vintern? Jag har hittills bara invintrat en gång och då på en låda, men jag överväger två till i sensommar.

Andreas sa...

Hej Kalle!

Trevligt att du uppskattar bloggen!

Jag fick det här tipset när jag gick nybörjarkursen och får väl erkänna att jag aldrig gjort på annat vis, så jag har inte så mycket att jämföra med. Tomlådan gör att det blir luftigt och jag inbillar mig att bina inte blir lika utsatta om det blåser. Har man två lådor med ramar har jag förstått att det kan vara bra att ta bort yttersta ramarna för att minska mögelrisken. Det är ju oftast de yttersta som möglar. Har man bara en låda med ramar behöver bina däremot varje ram.

/Andreas

Kalle Hårding sa...

Tack för svar! Jag har hittills bara invintrat en gång (då på en låda), men har övervägt två lådor till nästa gång. Har läst flera som rekommenderar två lådor, men du är den första jag har sett som har helt tom låda under. (Därmed givetvis inte sagt att det är ovanligt eller oklokt på något sätt – bara nytt för mig som relativ nybörjare!)

Har gått från två till sex samhällen på bara ett år. Dragbiavläggare ger resultat, verkar det som. Men än så länge har de där stora honungsskördarna lyst med sin frånvaro. Men plötsligt händer det väl... :)

Tack för inspiration och lärdom!

Andreas sa...

Jag ökade också starkt genom dragbiavläggare i början av "karriären" som du kanske läst. Kanske inte i år, men rätt vad det är så står du med mer honung än vad du tycker är rimligt att hantera :). Lycka till!