lördag 26 juli 2008

Draglöst?

Idag när jag var vid kuporna var nästan hela flusterbrädan hos det starkare samhället täckt av bin som bara stod där. Ut och flyg och skaffa nektar! Ska de sitta och slöa så där...? Horst på biodlarföreningen säger att det beror på att draget är dåligt pga att det är så torrt. Är det ont om vatten blir förmodligen nektarproduktionen det första som läggs ner i blommorna...

När bina har svårt att hitta nektar så blir det tydligen fler dragbin kvar i kupan, och när det är så här varmt så sitter de utanför för att inte kupan ska överhettas. Det ser så lustigt ut, bara! Även om det är en del som sitter och häckar så är det ändå rätt gott om flygande bin, men frågan är hur mycket nektar de har med sig.

När jag var på väg till kuporna såg jag att ängen i närheten hade klippts. Den som haft bra med blommor, som mina bin besökt. Och så har de klippt den just nu när draget är så dåligt. Skärpning!

Tyvärr blev det ingen bild från idag, men här kommer en fin bild på ett vaktbi som Filip tog senast vi var där. Det ser rätt stöddigt ut!

Vaktbi

Inga kommentarer: