måndag 21 juli 2008

Fienden anfaller

Innan jag var inne i kuporna senast hade jag funderat på om jag borde lägga in spärrgaller mellan låda 1 och 2 i varje kupa. Spärrgallret är ett galler som drottningen inte kan passera, eftersom hon är större än arbetsbina. På så vis kan man hålla henne i en viss del av kupan (yngelrummet) och slippa att hon lägger ägg i skattlådornas honungsramar. Jag ringde Lotta för att höra hur jag skulle göra. Gallret skulle enligt Lotta alltid vara mellan låda 2 och 3. Okej då. Jag som inte trodde att yngelrummet skulle bli större än en låda i avläggarna. Men jag hade fel, för när jag kollade i det kraftigare samhället hade det fyllt mer än en ram med yngel i låda 2! Det mesta var redan täckt, så drottningen la alltså ägg i ramen över 9 dygn tidigare, så det tog högst 11 dygn från att bina fått sin andra låda med outbyggda vaxmellanväggar till dess att cellerna var färdiga och drottningen la ägg.

Det var ju fint väder i helgen trots allt! Jag tog igår med mina föräldrar till kuporna för att visa upp dem.

Pappa fotar kuporna

Det kraftigare samhället verkade ha nån slags konferens på flusterbrädan. Så mycket bin har jag inte sett där tidigare (hos mina samhällen). Det verkade vara vaktbin, men varför så många helt plötsligt? Den möjliga förklaringen: En humla verkade vara sugen på honung och ville komma in i kuporna, men den gav snart upp. Sedan kom ytterligare en inkräktare, en stor fet bålgeting! Stor insekt, alltså... Den rörde sig kring flustret och högg sedan ett bi och flög upp i ett träd och mumsade. Elakt! Det var inte enda gången den var där, eller så var det kompanjoner som var där senare.

Bålgetingen äter ett av mina bin

Det andra samhället rövades också på bin, men de kanske inte hade mobiliserat motsvarande "konferens" med vaktbin än. Det verkade i och för sig vara svårt att försvara sig. Att bina kände sig så ansatta gjorde att de irriterade sig även på oss mänskliga besökare, men inte så farligt.

Hade bina försvarat sig genom att sticka getingen, så hade de inte offrat livet på kuppen. Jag har just fått reda på att bin överlever när de sticker andra insekter, eftersom de har ett sprött pansar som gadden kan dras ut ur. Men när de sticker däggdjur fastnar den hullingförsedda gadden i huden och lossnar från biet som då dör. Det här förklarar ju varför en strid mellan två drottningar kan få en vinnare trots att den vinner genom att sticka konkurrenten. Jag har inte reflekterat över det tidigare.

Inga kommentarer: