måndag 7 juli 2008

Drottningen antagen!

I helgen var jag och visade mina samhällen för min syster. Hon fotade glatt mig i min "rymddräkt". Folk brukar se rätt roade ut första gången de ser mig i den...

Lite saker att kolla upp hade jag:

  • Är drottningen antagen i lilla samhället?
  • Har hon börjat lägga ägg?
  • Ska jag utöka lilla samhället?

Svaren blev "ja", "ja" och "ja"! Drottningen traskade runt på en yngelram och i cellerna fanns det nylagda ägg. Jag var lite osäker på om jag skulle ge samhället en låda till, men det fick bli så. Nu har de det inte trångt i alla fall.

I den kupa jag redan byggt ut hade vaxbygget kommit en bit. Det nygjorda vaxet såg rätt blekt ut jämfört med de vaxmellanväggar bina byggde ut. Varför? Det är ju inte direkt solblekt. I båda kuporna fanns en eller två fullproppade honungsramar, tillräckligt täckta för att kunna skördas! Men det är inte läge att ta honungen från bina när de inte har mer än så. De måste ju ha en buffert utifall draget (tillgången på nektar) skulle minska. Lite honung hängde faktiskt med när jag skulle ta bort vildbygge (vaxbygge utanför ramarna)!

Honung!

Jag la in varroainlägg, ett i botten på varje kupa. Nästa gång kan jag se hur mycket varroakvalster som trillat ner från samhällena och på så sätt se om jag behöver hjälpa bina i kampen mot de illsinta smådjuren!

Varroainlägget placeras i botten på kupan

Inga kommentarer: