torsdag 12 februari 2009

Bättre överlevnad

Igår var jag på första träffen i en fortsättningskurs i biodling. Lotta och Preben är ledare. (Lotta höll i nybörjarkursen jag gick och det var av henne jag köpte mina samhällen.) Igår handlade det om hur man ska få bättre överlevnad bland samhällena, med en del bra praktiska tips kring invintring och fodring under våren.

Igår, liksom tidigare, fick jag höra att bland fyra biodlare finns det fem åsikter i en fråga! Det finns många olika sätt att driva sin biodling som fungerar, det gäller att hitta vad som passar en själv. Kursen har ytterligare två tillfällen i februari och sedan tre i maj/juni. Även om uppehållet inte lika långt som under nybörjarkursen, så kommer det hinna hända massor i bisamhällena: rensningsflykt, fodring, utökning, liv och rörelse!

4 kommentarer:

Esbe sa...

Vad är rensningsflykt? :)

Andreas sa...

Inne i kupan sitter bina hela vintern och håller sig. Större delen av bakkroppen upptas till slut av avföring... När det blir tillräckligt varmt på våren vill bina ut och bajsa. Den flygturen kallas för rensningsflykt!

Esbe sa...

Aha! Ett ganska naturligt ordval, kan man säga! Fast ändå svårt att lista ut på egen hand, om man inte vet så mycket om bin!

Andreas sa...

Mmm. Jag kommer nog förklara vad rensningsflykt är när jag är med om att mina bin haft sin för första gången, men nu gick det lite snabbt!