lördag 21 februari 2009

Dött samhälle

Idag hade vi ett kurstillfälle i fortsättningskursen i biodling. Det är så givande att sitta med en grupp andra biodlare med olika erfarenheter och andra frågeställningar än en själv. Alltid är det nåt nytt att lära sig med diverse tips från kursledarna. Ett exempel från dagen var ett lätt sätt att undersöka svärmningstendensen i ett samhälle.

Vi fick höra att biodlare i till exempel USA systematiskt använder antibiotika förebyggande mot amerikansk yngelröta. Huga! Varför inte ta tag i problemen istället för att skyla symtomen? I Europa är det förbjudet med användning av antibiotika i biodlingen. Här i Sverige ska smittade samhällen förintas för att hindra spridning.

Jag fick skjuts hem av kursledarna Lotta och Preben. På vägen stannade vi till i föreningsbigården och tittade till de samhällena. Tydligen kan man lyfta på locket och titta ner genom täckplasten utan att störa bina nämnbart. Det visade sig att ett av samhällena var livlöst, utan värme, utan surrande bin. Ungefär 15 procent av bisamhällena i landet dör på vintern. Vad tråkigt att behöva se att nåt sånt har hänt till våren...

Inga kommentarer: