söndag 9 maj 2010

Drönarramsutskärning och fler pollenfällor

Den 25 april satte jag in drönarram (beskrivs här) i de flesta samhällena för bekämpning av varroa. Jag använder tvådelade ramar där man skär ut ynglet från ena halvan var tionde dag (var tjugonde dag från respektive halva). På så vis tas drönarna bort innan de kryper ut med den varroa som förökat sig i cellerna. I onsdags hade det gått tio dagar sedan jag satte in ramarna, men då hade jag inte möjlighet. För att inte utskärningen skulle komma helt i otakt så ville jag få det gjort innan gårdagens regn, så jag var inne i kuporna i fredags och tog ut drönarvax. Tyvärr var det rätt blåsigt och svalt, så det var inte helt optimalt att öppna kuporna då... Samhällena hade kommit väldigt olika långt i användandet av drönarramarna. En del hade bara börjat lägga ägg, medan andra hade några täckta celler.

I övrigt kunde jag se att det starkaste samhället (samma som var starkast förra säsongen, nr 1) nog behöver en låda till. Jag borde nog satt på den då, men det får bli någon gång i kommande veckan. Samtidigt vill jag kolla igenom yngelrummet ordentligt för att se om det finns drottningceller, som tecken på om samhället vill svärma.

Ser jag tillbaka på läget i bigården för ett år sedan, så hade jag då redan tagit ut en skörd av pollen. Jag tänker nog vänta på bättre väder innan jag börjar med pollenskörd i år. I veckan som gick var jag faktiskt och köpte bland annat två nya pollenfällor (bild från butiken nedan). Lite överilat kanske... Kostnaden för en fälla motsvarar värdet av 1 kg pollen - i torkad form. Nu får jag se till att satsa ordentligt, så jag får lite pollen att sälja, annars hade jag ju inte behövt fler pollenfällor.

I bibutiken

Inga kommentarer: