onsdag 19 maj 2010

Ilskna bin

Idag var Filip och jag på föreningsdagen i föreningsbigården. Det var grillning, men i början var styrelsekollegerna och rotade i ett av samhällena. Och det var ilsket. Trots att vi grillade 30 meter bort så kom bina jagandes. Filip blev först stucken när han var lite närmre kuporna och fotade och sedan var han förföljd till dess att han gav upp och lämnade kalaset efter ytterligare ett stick... Jag själv hade inte samma otur.

Föreningsdag

Nedan är en film som Filip tog som illustration av hur besvärligt det kunde vara. Det var bara jag och Filip som jönsade omkring såhär. Var det för att vi var de enda med lite spänst i benen eller var vi bara löjliga som inte stoiskt stod kvar?

Problemet med de elaka bina kan lösas med en ny drottning. Jag kan själv bli tvungen att göra drottningbyte i ett samhälle. I måndags kollade jag nämligen igenom och utökade samhällena i Bromma, och ett av dem var riktigt besvärligt. Först var bina lugna, men efter ett tag - jag vet inte vad jag gjorde - så surnade de till och ett gäng försökte ihärdigt komma fram till ansiktet, men hindrades av slöjan. Som vanligt så lyckades inte min rökpust lämna så mycket rök ifrån sig, utan behövde tändas gång på gång. Fortsätter det så här, så blir det som sagt till att byta drottning. Förhoppningsvis blir det även mer yngel i samhället efter ett byte, för utvecklingen verkar vara lite svag.

Nu har jag en pollenfälla på det starkaste samhället. Imorgon blir det skörd. Då ska jag också förbereda för drottningodling. Jag har redan snickrat ihop en ram för drottningodling, se bilden nedan. På fredag kommer bitillsynsmannen och ska inspektera samhällena innan jag börjar flytta drottningar mellan bigårdarna. Det är en intensiv vecka för mig, i synnerhet bivecka. Och vad härligt det doftar ute i naturen. Och i bikuporna också för den delen, med sitt koncentrat av natur!

Rambygge för drottningodling

Inga kommentarer: